Stadhuis Utrecht

Schade aan eeuwenoud monumentaal gebouw

Bij het historische stadhuis van Utrecht was er sprake van vogeloverlast, voornamelijk door duiven. De bestaande wering was kapot en onvoldoende. Door de uitwerpselen en klauwen van vogels ontstond er schade. Omdat het een rijksmonument is mochten er niet zomaar aanpassingen gedaan worden.

In overleg met architect

Vanwege met monumentale karakter van het stadhuis zijn de specialisten van Anticimex ingezet. Na inspectie is er een maatwerkvoorstel opgesteld. Met goedkeuring van de architect zijn bird-wires en maatwerk vogelnetten aangebracht. Op plekken waar dit niet kon is penwering aangebracht. Alles is uitgevoerd met onderhoudsvriendelijke materialen.

Onzichtbaar en effectief

Omdat de aangebrachte wering is uitgevoerd in beige, is het vrijwel onzichtbaar. Door te solderen op de gootranden ontstaat er geen schade of lekkage. Er waren tussentijdse veranderingen aan de situatie. Door flexibel schakelen en meedenken door Anticimex heeft dit geen problemen opgeleverd. Ook de aangrenzende gebouwen en andere zijden van het gebouw zijn voorzien van vogelwering.

Detailfoto's

Detailfoto's met:

  • Beige vogelnet gespannen in beige maatwerk buisframe bij fronton, timpaan ter bescherming van de beelden
  • Birdwire op goten
  • Birdwire en pinnen onderaan pilaren
  • Birdwire bij vensterbanken
  • Ook de aangrenzende panden zijn door Anticimex voorzien van vogelwerende maatregelen. Onder andere bij de ramen en goten.

Hans Roumen vertelt, fragment uit de webinar hierboven

Dan hebben we hier een mooi voorbeeld, we zijn er ook samen geweest zijn om te kijken, het Stadhuis van Utrecht. Waar volgens mij van allerlei mogelijke oplossingen toegepast zijn, tijdens de renovatie van een aantal jaar geleden. Kun je deze benoemen, wat we daar allemaal zien? Van afstand zie je bijna niet, dus we hebben wat detailfoto's.

Het leuke aan dit project is dat we er eigenlijk heel vroeg al bij betrokken waren, in het stadium van de architect nog. We hebben diverse mogelijkheden besproken, ‘wat kunnen we doen?’, ’wat zijn de wensen?’. We hebben samen met de aannemer en de architect een goed plan gemaakt.

We hebben hier heel veel verschillende systemen toegepast. Aan de onderkant van die pilaar, daar is dus wel die penwering geplaatst. Dat vind ik persoonlijk niet de meest fraaie oplossingen, maar soms is het lastig om daar draden te doen, want dan krijg je toch weer heel veel pennetjes. Daar onder op die voet daarvan is wel het birdwire systeem toegepast.

Wat het mooie is aan dit project is dat ook alle posten, dus pennetjes van birdwire, allemaal in kleur gecoat zijn zodat het eigenlijk nauwelijks opvalt. Wat je hier ziet is eigenlijk de hoek van de timpaan.

Daar zitten allemaal beelden?

Daar zit een hele beeldengroep achter. Oom daar wering op aan te brengen, met pennen of birdwire, is eigenlijk geen doen, het is het mooiste om daar een net voor te spannen.

Want die beelden waren beschadigd, en bij de restauratie zijn die hersteld, en om te voorkomen dat ze weer aangetast zouden worden door poten en poep is dit geplaatst?

Ja, klopt. En het mooiste is dan om eigenlijk het geheel af te schermen door middel van de net. Vaak is men van tevoren heel bang van 'dat zie je heel erg'. Maar we hebben hier uiteindelijk gekozen voor een buisje in de kleur, maar ook het net in de kleur van de zandsteen, dus eigenlijk een beige net. Hier op detailfoto, daar zie je natuurlijk het net zitten. Maar als je daar langs het pand oploopt, dan zie je eigenlijk niks zitten en de beeldengroep die zie je wel volledig, en het blijft helemaal schoon.

Hier zie je nog een klein voorbeeldje van de birdwire systeem wat voor de ramen zit. Het werkt fantastisch, maar je ziet het niet van beneden af. Dat zijn toch wel mooie oplossingen, als je hier gewone penwering zou plakken, dat zou heel erg opvallen. Wat je ook vaak ziet in straatbeeld is dat er van allerlei rommel ingegooid wordt. Dat is geen fraai gezicht, dus vandaar dat hier gekozen is voor het birdwire systeem.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660