Wespennesten weghalen

Wespen, Bijen en Hommels

Wespen maken een vervelend geluid en kunnen om verschillende redenen mensen steken. Dit kan een pijnlijke reactie op ons lichaam geven. De angel moet verwijderd worden om erger te voorkomen. Wanneer de wespen gaan nestelen kan dit in of in de buurt van uw woning of bedrijf gebeuren. Dit zorgt voor flink wat overlast. Wespen bestrijden is niet gemakkelijk, het is dan ook verstandig om dit door een professionele partij uit te laten voeren.

Leefwijze

Als in april of mei het lentezonnetje te voorschijn komt worden de wespenvrouwtjes wakker en beginnen direct met het zoeken naar een woonplaats. Dat kunnen allerlei plekken zijn, maar meestal zoeken wespen het bij een dakbalk, spouwmuur, een schuur of in een oud muizennest in de grond.
Het is de moeite waard om de eerste nesten, zo groot als een pingpongballetje, direct in de lente weg te halen. Dan is er nog niet zoveel tegenstand. Later in het seizoen kan het erg riskant zijn om te proberen een wespennest weg te halen.

Tips om wespenoverlast te beperken

  • Maak geen heftige bewegingen als er een wesp in de buurt komt
  • Dek vlees en zoete gerechten af als u buiten eet
  • Geef ter voorbereiding van de barbecue de wespen iets anders 'te eten' op afstand van de barbecue
  • Gebruik geen zoete of sterke parfums
  • Drink niet uit een blikje of een donkerkleurig flesje dat geopend buiten heeft gestaan
  • Loop niet op blote voeten buiten
  • Draag geen felgekleurde kleding

Bijenbekjes of stootvoegroosters

Ongedierte zoals wespen, bijen en hommels kunnen op vele manieren uw pand binnenkomen. Openstaande deuren en ramen, openingen in de spouwmuur of gaten in het houtwerk zijn daarvan voorbeelden. Het is dan ook zaak hier op te letten en eventuele gaten en kieren te dichten. Lees elders meer informatie over onze bijenbekjes of stootvoegroosters.

Meest gestelde vragen over wespen

Kan ik zelf een wespennest bestrijden?

Wanneer u last hebt van wespen of een wespennest is het belangrijk dat u goed nadenkt over hoe u de situatie gaat aanpakken. U kunt zelf wespen bestrijden, maar wij raden sterk aan om professionele hulp in te schakelen. Let op dat u niet in een wespennest gaat prikken of er iets overheen gooit want dit is niet de juiste manier van wespen bestrijden, hiermee maakt u het erger. Hetzelfde geldt voor het dichtproppen van een holte, de wesp weet dan toch een andere uitweg te vinden.

Kan een wesp meer dan één keer steken?

Ja, in tegenstelling tot een bij kan een wesp meerdere keren steken. Omdat de angel geen weerhaakjes heeft, blijft de angel niet vastzitten.

Kan de koningin steken?

Ja, zowel de koningin als de werksters hebben een angel.

Wat kost een wespenbestrijding?

De prijs van het verwijderen/behandelen van een wespennest is afhankelijk van de plek waar het nest zich bevindt. De kosten bedragen 149 excl BTW.

Europese en Aziatische hoornaars zijn in opmars - wat te doen?

De hoornaar, ook wel de Monsterwesp genoemd, is groter dan een gewone wesp en in opkomst in Nederland. Een steek van een hoornaar zou pijnlijker zijn dan die van een gewone wesp. We bespreken twee soorten hoornaars.

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die zich langzaam verspreid over Europa. Ze is makkelijk te herkenen aan haar volledig zwarte borstuk, met op het achterlijf een volledige smalle gele band. Ook de poten zijn zwart maar de uiteinden zijn knalgeel. De werksters worden zo'n 1,7 - 2,4 cm groot. Deze is iets kleiner dan de Europese variant.

De Europese hoornaar is heel duidelijk te herkenen aan het rood-gele (bruinrode) lijf en wordt zo'n 3cm groot. Hoewel ze een agressieve reputatie hebben, mijden ze doorgaans menselijk contact en gaan ze enkel in de verdediging bij een aanval op het nest of op hen persoonlijk (kad.nl).

Heeft u hoornaars gezien op uw locatie?

Het is belangrijk dat u kunt bepalen van welke hoornaar u precies last hebt, er is namelijk een verschil in bestrijding.

Conform Europese wetgeving moet de overheid de Aziatische hoornaar bestrijden, die staat op de lijst van exoten. Mede omdat ze het bijenstand bedreigen.

De Europese hoornaar daarentegen kan een nuttig diertje zijn, zolang ze geen direct gevaar vormen voor hun omgeving. Het is niet verplicht om deze hoornaar te bestrijden.

Ga niet zelf aan de slag, maar neem direct contact op met Anticimex voor de juiste behandeling. Zo'n behandeling kan overeenkomen met de behandeling van wespen. Ook kunnen we de hoornaar determineren en de hoornaar nesten opsporen met een drone.

Bijen

Bijen zijn belangrijke diertjes

Bijen zijn een beschermde diersoort. En mogen daarom niet bestreden worden. Neem hiervoor géén contact op met Anticimex, maar wel met een lokale imker. Deze zal in veel gevallen bij u langs kunnen komen om de bijen mee te nemen.

[ZOEK EEN IMKER]

In totaal zijn er 20.000 soorten bijen, in Nederland leven ongeveer 350 soorten. Deze insecten zijn ontzettend nuttig voor de natuur en behoren daarom tot de groep beschermde diersoorten. Om overlast van bijen te voorkomen, werken wij met preventieve maatregelen zoals bijenbekjes.
In tegenstelling tot wespen overlijdt de bij nadat hij heeft gestoken. Darren (mannetjes bij) steken niet.

Bijensoorten

Bijen kunnen onderverdeeld worden in twee soorten: de solitaire bij en de honingbij.

Honingbijen

Honingbijen zijn niet agressief en hebben echt een reden nodig om aan te vallen. Toch zijn ze verantwoordelijk voor een groot aantal insectensteken. Ze zijn verdedigend ingesteld en vallen alleen aan als iemand hun gemeenschap bedreigt. De normale reactie op een bijensteek is plaatselijke pijn die een paar minuten duurt, gevolgd door een zwelling op de plaats van de steek. De pijn, jeuk en 'hitte' kan een paar uur aanhouden.

Solitaire bijen

In Nederland zijn er meer dan 300 soorten solitaire bijen. Het vrouwtje van de solitaire bij bouwt zelf haar nest, verzamelt voedsel en legt eitjes. Ondanks deze zelfstandigheid bij het bouwen van het nest, kan een aantal van deze soorten een kolonie vormen. Solitaire bijen zijn onder andere de metselbijen, behangersbijen, zijdebijen e.a.

Tips om bijen te voorkomen

  • Normaal gesproken richt de bij geen schade aan. Wel zoeken ze naar beschikbare holtes om een nest te maken. Daarom het advies om voor het seizoen uw huis na te lopen en zwakke plekken en holle ruimtes te controleren en dicht te maken. Maak geen openingen dicht wanneer er een nest aanwezig is. Want dan zullen ze een andere uitgang zoeken, en dan komen ze misschien in uw huis uit.
  • Maak geen heftige bewegingen als er een bij in de buurt komt.
  • Dek zoete gerechten af als u buiten eet.
  • Zet geen bloeiende planten vlak bij ingangen, terrassen, voetpaden, of plaatsen waar vaak mensen in de buurt zijn. Houd gazons vrij van witte klaver en bloeiend onkruid.
  • Schakel een imker in als de bijenplaag te groot wordt.

Het bijennest

Voor een aantal soorten bijen zijn onze huizen en gebouwen de perfecte woning. Het nest wordt gebouwd in bijvoorbeeld een gebarsten paneel of kapotte metselvoegen. Andere soorten geven de voorkeur aan een meer natuurlijke woonplaats, zoals plantenstengels of holtes in de grond. Normaal gesproken richten bijen geen schade aan, maar gebruiken beschikbare holtes. Let daarom voordat het seizoen begint wel op de zwakke punten van het huis.

Bijennest verwijderen

Bijen vallen onder de beschermde diersoorten en mogen niet bestreden worden. Anticimex is gespecialiseerd in het werken met preventie. Hierdoor zorgen we dat problemen voorkomen worden. Als u toch last heeft van bijen of een bijennest, is de beste manier om het bijennest te verplaatsen. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie.

Bijenbekjes of stootvoegroosters

Wespen, bijen en hommels kunnen op vele manieren uw pand binnenkomen. Openstaande deuren en ramen, openingen in de spouwmuur of gaten in het houtwerk zijn daarvan voorbeelden. Het is dan ook zaak hier op te letten en eventuele gaten en kieren te dichten. Lees hier meer informatie over onze bijenbekjes of stootvoegroosters.

Professionele preventie om bijen te voorkomen

Wilt u voorkomen dat u last krijgt van bijen of een bijennest? Neem vrijblijvend contact op met Anticimex. Heeft u op dit moment al last van bijen(-nest), neem dan contact op met een imker.

[ZOEK EEN IMKER]

Hommels overlast voorkomen

Hommels zijn een beschermde diersoort. En mogen daarom niet bestreden worden. Neem hiervoor géén contact op met Anticimex, maar wel met een lokale imker. Deze zal in veel gevallen bij u langs kunnen komen om ze mee te nemen.

[ZOEK EEN IMKER]

Er zijn in Nederland ongeveer 29 soorten hommels. De meest voorkomende soorten zijn onder andere de kleine aardhommel, de boomhommel, de steenhommel, de weidehommel, de akkerhommel en de tuinhommel. Deze insecten zijn ontzettend nuttig voor de natuur en behoren daarom tot de groep beschermde diersoorten. Om overlast van hommels te voorkomen, werkt Anticimex met preventieve maatregelen.

Hommels zijn normaal gesproken niet agressief, maar verdedigen zichzelf als ze opgejaagd of geïrriteerd worden. De mannetjes hebben geen angel. Meestal veroorzaakt de steek van een hommel geen andere symptomen dan roodheid en een zwelling, maar sommige mensen kunnen overgevoelig zijn en sterk op een steek reageren. In dat geval dient men onmiddellijk een arts te raadplegen.

Hommelsoorten en nestplaats

De hommelsoorten die zich vaak binnenshuis nestelen zijn de steenhommel en de boomhommel. Meestal veroorzaken hommels geen overlast, ook niet in de onmiddellijke nabijheid van mensen. Ze hebben een eenjarig nest. Het nest dat de hommels achterlaten, dient te worden verwijderd in de winter; dan zitten er geen hommels in het nest. De resten van het nest kunnen anders als voedsel dienen voor andere insecten.

Feiten en weetjes over de hommel

  • Een flinke hommel kan tijdens een vlucht circa 400 bloemen bestuiven. Uitgaande van 7 vluchten per hommel per dag, kan een hommel 2.800 bloemen per dag bestuiven.
  • De vliegactiviteiten van de hommel worden in hoge mate aangestuurd door de kwaliteit van de pollen. De kwaliteit is afhankelijk van onder andere temperatuur, licht, luchtvochtigheid en soortkeuze.
  • Hommels worden aangetrokken door de kleur blauw.
  • Hommels kunnen zichzelf goed warm houden en kunnen daardoor zelfs overleven in de poolgebieden.
  • Er komen geen vreemdelingen binnen in een jong en gezond nest. Bij deze nesten ziet men vaak speciale hommels als wachters bij de ingang zien zitten.

Hommels bestrijden

Hommels vallen onder de beschermde diersoorten en mogen niet bestreden worden. Neem contact op met een lokale imker voor meer informatie.

Bijenbekjes of stootvoegroosters

Ongedierte zoals wespen, bijen en hommels kunnen op vele manieren uw pand binnenkomen. Openstaande deuren en ramen, openingen in de spouwmuur of gaten in het houtwerk zijn daarvan voorbeelden. Het is dan ook zaak hier op te letten en eventuele gaten en kieren te dichten. Lees hier meer informatie over onze bijenbekjes of stootvoegroosters.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660