Problemen met kakkerlakken in uw bedrijf?

Kakkerlakken

Kakkerlakken kunnen zich uitstekend verstoppen

Identificeer de kakkerlakkenplaag en handel snel

Soms blijven ze maandenlang onopgemerkt en als je ze dan eindelijk spot, hebben ze al een grote familie gevormd. Wist je trouwens dat ze hun adem tot wel 40 minuten kunnen inhouden? Hierdoor kunnen ze langer onderwater overleven.

Hoe onderscheid je de kakkerlak van soortgelijke insecten zoals kevers, krekels of zilvervisjes?

De kakkerlak is best te onderscheiden van andere kruipende insecten door hun afgeplat lijf, lange antennen en hun lange, stekelige poten. De meeste kakkerlakken hebben twee paar leerachtig verharde vleugels die in rusttoestand, elkaar overlappend over het achterlijf worden gedragen.

Bij kevers ligt het achterste paar, vliesachtige vleugels beschermd onder de zeer sterk verharde voorvleugels of dekschilden. Deze twee dekschilden van de kever overlappen elkaar nooit, maar liggen mooi tegen elkaar in het midden van het achterlijf. Een kakkerlak beschikt ook niet over springpoten zoals krekels of sprinkhanen.

Een kakkerlak wordt soms verward met een zilvervisje, deze kleine kruipende insecten zijn ook nachtdieren die het liefst in vochtige plekken verblijven. Het meest duidelijke verschil is de kleur van het dier: een zilvervisje is zilverkleurig. Daarnaast heeft een zilvervis een langwerpig lijf met 6 poten en langere voelsprieten.

Welke soorten kakkerlakken komen in Nederland voor?

Er bestaan wereldwijd 3500 verschillende soorten, maar slechts een klein percentage daarvan wordt geklasseerd als ongedierte. In Nederland zijn er een paar soorten die regelmatig opduiken in onze omgeving.

Een Duitse kakkerlak kan niet vliegen, maar wel klimmen op allerlei oppervlaktes en is erg behendig en snel. Hij is een alleseter, en eet graag menselijke voeding die niet meer zo vers is. Dit diertje kan tot wel 40 dagen zonder voedsel overleven.

Als het vrouwtje zwanger is, draagt ze eierpakketjes (8x3x2 mm) mee aan het achterlijf en laten ze die achter op een goed beschutte plaats. De volwassen kakkerlakken kunnen tot 180 dagen leven.

Waar kunt u de Duitse kakkerlak vaak terugvinden?

Deze kakkerlak kruipt graag rond op warme en donkere plaatsen waar ze steeds toegang tot water hebben, zoals in keukens en badkamers: achter koelkasten, rond kookfornuizen, onder afwasbakken en in ongebruikte kasten. De kakkerlak is niet honkvast, zijn woongebied is uitgebreid tot alle plaatsen waar voedsel, water en een schuilplaats voorhanden is.

De Oosterse kakkerlak kan niet vliegen. Het dier is een alleseter, maar verkiest zoete of zetmeelhoudende producten, afval en rottende organische stoffen. Ze kunnen 2 tot 4 weken zonder voedsel leven. Het nimfestadium duurt minstens een half jaar tot meer dan één jaar, afhankelijk van de temperatuur. De volwassenen leven daarna nog een 9-tal maanden.

Waar kunt u de Oosterse kakkerlak vaak terugvinden?

Deze kakkerlakken verkiezen de optimale omgevingstemperatuur van 25°, maar u kan ze ook terugvinden op koelere plaatsen dan de Duitse kakkerlak, in vochtige en donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes, kelders, bij warmwaterleidingen, rond waterputjes en in riolen.

Deze kakkerlak is ondanks zijn naam niet van Amerikaanse oorsprong, maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en zich daarna verspreid naar andere continenten via transportschepen.

De Amerikaanse kakkerlak zal niet zo snel uw bedrijf betreden, hoewel het kan voorvallen. De Duitse & Oosterse kakkerlak zijn veel vaker binnenshuis te vinden. De Amerikaanse kakkerlak wordt vaak verward met zijn Duitse neef, het grootste verschil is de lichaamslengte.

Net zoals zijn soortgenoten is de Amerikaanse kakkerlak een nachtdier dat 's nachts foerageert. Dit om zo veel mogelijk vijanden te ontlopen. Hij leeft op donkere plaatsen en is een alleseter, hij verkiest rottend organisch of gefermenteerd voedsel.

Hij staat ook bekend als kannibaal, hij eet namelijk kleinere soortgenoten. Deze kakkerlak is, in tegenstelling tot zijn soortgenoten, een sociaal insect dat in grote groepen kan worden aangetroffen, maar het is geen kolonievormend insect zoals bv. mieren.

Een Amerikaanse kakkerlak heeft een levenscyclus van ong. 3,5 jaar, in uitzonderlijke gevallen zelfs meer dan vier jaar.

Andere soorten kakkerlakken

Bruinbandkakkerlak

De bruinbandkakkerlak (Supella longipalpa) is 9-14mm groot een heeft twee bruine dwarsstrepen op de geelbruine dekvleugels. Ze houden van warmte en leven graag in de buurt van elektrische apparaten die warmte uitstralen. Soms worden ze aangetroffen in de warme hoekjes van een televisie.

Australische kakkerlak

De Australische kakkerlak (Periplaneta australasiae) is 23-30 millimeter. Hij is donker/roodbruin van kleur en het halsschild heeft een lichte scherp afgetekende rand. De Australische kakkerlak komt van oorsprong voor in de tropen, zijn voeding bestaat vooral uit plantendelen, de schade die deze kakkerlak toebrengt is dan ook vooral aan planten en bloemen. U kunt dit insect vooral terugvinden rond aquaria en in tropische of subtropische kassen.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660