houtworm bestrijden

Houtverduurzaming

Wat zijn houtaantastende insecten?

Houtaantastende insecten zijn insecten die in hout leven. Houtaantastende insecten in uw gebouw of huis kunnen behoorlijke schade aanrichten. Er zijn twee verschillende soorten houtaantastende insecten, namelijk de drooghoutboorders en nathoutboorders.

Er zijn nog vier andere organismen die houtwerken aan kunnen tasten. Dit zijn: Schimmels, Weekdieren (bijvoorbeeld de paalworm), Kreeftachtigen (bijvoorbeeld gribbel) en Bacteriën.

Sommige insecten leggen hun eitjes in hout en voeden zich hiermee. Het is belangrijk om de eerste tekenen van deze insecten te herkennen, zo voorkomt u een grote plaag.

Schade van houtaantastende insecten

Houtaantastende insecten heten niet voor niets zo. Door hun, vaak jarenlange, geknaag brengen ze schade toe aan het hout. Dit zorgt voor diverse gevolgen:

  • Bouwkundige schade

Het aanvreten van de houten constructiedelen zorgt op den duur voor een verzwakking van de draagkracht van de constructie. Daardoor kan op lange termijn verzakking ontstaan. Naast instortingsgevaar kan dit ook leiden tot lekkage en brandgevaar.

  • Historische waarde wordt aangetast

Naast de materiële schade, is er vaak ook immateriële schade door houtaantasters. Vooral oudere gebouwen bevatten veel houten onderdelen. Bij monumenten geldt er regelgeving om de authenticiteit en originaliteit te behouden. Hierdoor is het vaak niet gewenst of zelfs niet toegestaan om hout te vervangen.

  • Financiële schade

De kosten van reparaties kunnen flink oplopen. Naast de directe financiële schade van is er vaak ook indirecte financiële schade. Aangrenzend aan het vervangen hout moet dikwijls ook opnieuw afgewerkt en geschilderd worden. Daarnaast moet het oude aangetaste hout ook afgevoerd worden.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660