Waarom zorgen mieren voor overlast?
Mieren komen af op de geur van zoetigheden zoals suiker, vruchtensappen en fruit. Wanneer ze voedsel vinden, laten ze een geurspoor na zodat de andere mieren ook hun weg vinden naar de voedselbron. Op deze manier vindt een mierenplaag gauw zijn weg naar uw omgeving. De meeste mieren brengen geen grote gezondheidsproblemen met zich mee, maar kunnen wél ons voedsel besmetten en een onhygiënische situatie creëren. Enkele mierensoorten zijn bijtgraag wanneer we hun nest of voedsel bedreigen.
Mierenkolonie
Een kolonie of volk bestaat uit vrouwtjes (koninginnen (geslachtsactief) en werksters), slaven en mannetjes. De mieren zijn insecten die behoren tot de vliesvleugeligen, maar enkel de mannetjes en koninginnen hebben vleugels, de werksters blijven vleugelloos. Iedereen heeft zijn eigen taak en moet die naar behoren uitoefenen. Het mannetje krijgt bij het volwassen worden zijn vleugels, dan heeft hij louter als doel het geslachtsrijpe vrouwtje te bevruchten. Hij sterft kort na de bruidsvlucht wegens oververmoeidheid.
Tips om een mierenplaag in uw bedrijf te voorkomen
- Leg uw fruit in de koelkast
- Maak na elke maaltijd, de werkplek en eettafel schoon, laat geen vaat staan en vermijd voedsel en kruimels op de vloer
- Houd de vuilnisbakken zo schoon mogelijk, sluit ze goed af en plaats ze zo ver mogelijk van het gebouw vandaan
- Gooi regelmatig uw vuilniszakken weg
Een mierennest herkennen
Het mierennest is een staaltje meesterwerk en iedere miersoort heeft zo zijn eigen bouwstijl. Ze nestelen zich in de grond en boren gaten in de grond, onder stenen, in hout of plantenstengels. Ze creëren hun nesten met materialen als aarde, karton of bladeren. Een nest bestaat uit een vertakking van gangen en kamers, waar voorraad en afval wordt bewaard en voor de larven wordt gezorgd. Veel miersoorten houden van warmte, net zoals de eieren en larven. De temperatuur moet daarom gelijk blijven in hun kamers. Als het te warm wordt in het nest, graven de soldaten nieuwe uitgangen zodat het kan afkoelen. Als het te koud is, proberen ze de warmte van buiten naar binnen te brengen door hun lijfje te gaan opwarmen in de zon en vervolgens die warmte dan af te geven in het nest.
Zelf mieren bestrijden?
U kunt zelf mieren bestrijden, maar naast de wegmieren zijn er ook nog andere soorten welke veel hardnekkiger zijn en vaak op onbegaanbare plaatsen hun nest maken. Denk hierbij aan de exotische mieren zoals Faraomieren en de Argentijnse mier. Bij overlast van mieren is het daarom aan te raden Anticimex in te schakelen.