Molen LQ langs de N9 is helemaal ingepakt om de bonte knaagkever te bestrijden

Persbericht

Het grote, geel/zwarte gevaarte valt enorm op in het groene polderlandschap. "Hij is ingepakt om de bonte knaagkever en de houtworm te bestrijden. De molen is zo behandeld dat er gas in gepompt kan worden, zodat de insecten tot diep in het hout bedwelmd raken en doodgaan. We moeten ze echt 100 procent uitroeien," vertelt molenaar Johan Rentenaar.

Gaatjes

De molen uit 1597 is van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het is één van de tien overgebleven molens uit de tijd van de inpoldering van Zijpe. Omdat de molen voor het grootste gedeelte uit hout bestaat, is het belangrijk dat de bonte knaagkever geen kans krijgt. Rentenaar: "Ik zie echt al wel gaatjes. Wat je aan de buitenkant ziet, is bijna niets, maar het hout wordt van binnen uit uitgehold."

De molen is ruim afgezet met geel/zwarte linten voor de veiligheid van voorbijgangers en de molenaar zelf, zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: "Want als de insecten eraan doodgaan, kun je je voorstellen dat het gas voor de mens ook niet gezond is." Het waterschap heeft ook onderzocht of er vleermuizen of andere diersoorten in de molen aanwezig waren. "Eind van de week wordt de molen weer uitgepakt en gelucht", aldus het waterschap.

F-side

En natuurlijk krijgt de molenaar al vragen over zijn opvallende molen: "Ja, het is een apart gezicht. Een collega van mij zei al dat het goed kleurt bij SV Koedijk, maar daar heeft het natuurlijk niets mee te maken." Toch zou het zou zomaar zo kunnen zijn dat busladingen voetbalsupporters onderweg zijn om te poseren. "Ho, ho, geen F-side van Vitesse hier hoor", lacht molenaar Johan Rentenaar.

Bron: NH nieuws

Kies land

    Bel nu 088 548 6660