Vleermuizen

Vleermuizen in uw omgeving gespot?

De meeste mensen hebben wel eens een vleermuis zien overvliegen in de schemering. Met hun acrobatische vlieggedrag jagen ze op muggen en nachtvlinders (motjes). Alle vleermuizen in Nederland (en in Europa) leven van insecten. Op een warme avond kan een vleermuis wel 3000 muggen, motjes en kevers uit de lucht plukken. Een groep vleermuizen eet in de zomer dus tientallen kilo’s insecten op. Nuttige dieren om in de buurt te hebben!

Waar leven vleermuizen?

Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor roofdieren, zoals uilen, katten en marters. Dit kunnen boomholtes zijn, maar ook spouwmuren en ruimtes onder dakpannen. Sommige soorten geven de voorkeur aan zolders van oude gebouwen, zoals kerken. Vleermuizen verhuizen regelmatig van plek.

Levenswijze van vleermuizen

Omdat er in de herfst en winter minder insecten vliegen, hebben vleermuizen een aangepaste levenscyclus. Vanaf de herfst proberen ze hun vetreserve aan te vullen, daarna zoeken ze hun winterverblijfplaatsen op om in winterslaap te gaan. De herfst is ook de periode dat vleermuizen paren. In het voorjaar, als vleermuizen uit hun winterslaap komen, verzamelen de vrouwtjes zich in kraamgroepen. Hier worden de jongen geboren en grootgebracht. Een vleermuis krijgt doorgaans maar één jong per jaar.

Hoe kunnen vleermuizen voor overlast zorgen?

Heel wat mensen zijn bang voor vleermuizen. Gelukkig kunnen vleermuizen en mensen heel goed naast elkaar leven. In de meeste gevallen weten mensen zelfs niet dat ze hun huis of bedrijf delen met deze gevleugelde bewoners. Vleermuizen zijn nachtactieve dieren en gaan als het donker is op jacht naar insecten. Ze zijn voor zonsopkomst, voordat de bewoners wakker worden, weer ingevlogen. Alle vleermuizen in Nederland (en in Europa) leven van insecten. Ze vangen deze insecten met behulp van echolocatie. Door heel goed te luisteren naar de echo van hun eigen geluid, kunnen ze met hun oren de omgeving verkennen en heel precies insecten lokaliseren. Op een warme avond in de tuin zie je misschien wel eens een vleermuis vlak over je hoofd vliegen. Daar vloog dan waarschijnlijk net een insect die de vleermuis heeft weggevangen. Dat vleermuizen in je haren vliegen in dus een fabeltje. Vleermuizen kunnen niet graven en veroorzaken zelden schade. Toch ervaren mensen weleens overlast van vleermuizen als ze bijvoorbeeld per ongeluk in huis of in een bedrijfsruimte belanden. Anticimex heeft oog voor zowel biodiversiteit als mensen. Getrainde experts van Anticimex zijn daarom uitgerust met de kennis en hulpmiddelen om dit soort problemen op een veilige en diervriendelijke wijze op te lossen.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660