Wanneer u binnen last heeft van vliegen is het het belangrijkste om de plek te vinden waar ze tot ontwikkeling komen. Om vervolgens die plek of het materiaal waar de insecten in zitten schoon te maken of weg te gooien. Denk eraan dat organisch materiaal langere tijd nat blijft en een plek kan worden waar vliegen en muggen zich kunnen ontwikkelen.
Vliegensoorten
In Nederland komen veel vliegensoorten voor. De meest voorkomende vliegen zijn:
- Fruitvlieg
- Motmug (ook wel latrinevlieg genoemd)
- Klustervlieg (ook wel herfstvlieg genoemd)
- Kamervlieg
- Vleesvlieg
- Rioolvlieg
Daarnaast is er nog de zweefvlieg die vaak voorkomt in Nederland maar heel vaak verward wordt met de bij of de wesp. De vlieg heeft haar naam te danken aan de manier waarop ze zich door de lucht beweegt. Het is geen toeval dat de zweefvlieg zo lijkt op de wesp, ze bootst het wespenuiterlijk na om zo gevaarlijker te lijken voor haar vijanden. Echter heeft de zweefvlieg geen angel en kan ze dus niet steken.
Fruitvliegen gaan op zoek naar voedsel en een plek om hun eitjes neer te leggen. Ze ontwikkelen zich erg snel (8 dagen) in warme temperaturen en komen af op de geur van zure wijn, frisdrank, bier of andere gistende producten en rottend fruit. De vuilnisbak verandert in een paradijs voor fruitvliegjes en bezorgt ons een onhygiënisch gevoel. Gaaf fruit wordt niet aangetast, beschadigd fruit wel.
Ontwikkeling
Vrouwtjes leggen 400 tot 900 fruitvliegjes in groepen van 15-25 in rottend of gistend materiaal. De eitjes kom binnen 24-30 uur uit. De verpopping gebeurt in het voedsel en duurt 2-5 dagen. De levenscyclus evolueert sneller in warme omstandigheden: de ontwikkeling van ei tot volwassen duurt minder dan 2 weken.
Leefwijze
Fruitvliegen komen voor in huishoudens, de levensmiddelenindustrie (jam- en limonadefabrieken), bierbrouwerijen, fruitwinkels, keukens, cafes en in/om gft-containers. Ze ontwikkelen zich in rottende, gistende massa's of (vergeten) voedselplaatsen waar zich voedselresten bevinden.
Overlast
Fruitvliegen tasten geen vers, gaaf fruit en groente aan, maar verontreinigen deze producten wel. Ze kunnen erg hinderlijk zijn in o.a. (groot)keukens, fabrieken, cafe's en in huis.
Tips om fruitvliegen te voorkomen
- Dek uw fruit en groenten af als ze in een voorraadkast of toegankelijke plek bewaard worden. Het beste is om het in de zomer in de koelkast te bewaren.
- Bewaar de groenten of het fruit niet te lang.
- Sluit uw vuilnisemmers en afvalcontainers goed af en maak deze regelmatig schoon.
- Spoel uw schrobputjes wekelijks door. Dit kan een grote bron van ontwikkeling zijn.
- Maak regelmatig uw huis schoon, met extra aandacht voor de keuken en voorraadkast.
- De bron weggehaald en schoongemaakt, maar nog steeds last? Een bakje met citroensap en een beetje afwasmiddel helpt ook erg goed.
Fruitvliegen bestrijden
Na goede weringsacties is het bestrijden van fruitvliegen vaak niet nodig. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie over preventieve maatregelingen.
Motmuggen lijken niet op traditionele muggen door hun 'pluizige' uiterlijk. Motmuggen worden ook wel eens rioolvliegen genoemd, omdat ze leven in riolering, toiletten, badkamers. Ze verkiezen vochtige omgevingen waar ze leven van weggespoelde voedselresten of afval in de afvoer- of waterputjes. Omdat motmuggen zo'n vaak voorkomend soort ongedierte zijn binnenshuis en bedrijven, worden ze hier apart besproken.
Ontwikkeling
Vrouwtjes geven een lokstof af waardoor mannetjes worden aangetrokken. De larven zijn 1 tot 4 mm groot en ontwikkelen zich in organisch materiaal.
Leefwijze
Motmuggen komen veelal voor in het riool, kruipruimten waar leidingen kapot zijn en daardoor drab is ontstaan en in potplanten en plantenbakken die te vochtig zijn.
Schade
Motmuggen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in gebouwen en huizen. Omdat ze voorkomen in het riool, kunnen ze bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera.
Tips om motmuggen te voorkomen
- Herstel kapotte leidingen
- Dek vloeren van kruipruimten af met een laag zand
Kapotte riolen opsporen met rookmachine
Om kapotte afvoerleidingen op te sporen kunnen we ook een rioolinspectie met een rookproef uitvoeren.
Motmuggen bestrijden
Na goede weringsacties is het bestrijden van motmuggen vaak niet nodig. Neem contact op met Anticimex voor meer informatie over preventieve maatregelingen of als u last heeft van een plaag.
Ontwikkeling en uiterlijk
De huisvlieg is ongeveer 8 mm lang en heeft een paar vleugels. Vrouwtjes worden zo'n twee tot drie weken oud en leggen in die tijd soms wel 1000 eitjes. De tijdsduur van ei tot volwassen dier is ca. 1 tot 3 weken.
Leefwijze
Kamervliegen komen af op allerlei voedsel dat ze alleen in vloeibare vorm kunnen opnemen. Vliegen maken hun voedsel vloeibaar door er zuur en speeksel overheen te braken. Met hun voorpoten kunnen ze proeven. Vliegen wrijven hun poten tegen elkaar aan om ze schoon te maken.
Schade
Kamervliegen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in gebouwen en huizen. Huisvliegen eten afval en uitwerpselen en leggen er hun eitjes op. Omdat ze onze etenswaren ook eten, kunnen ze bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera.
Tips om vliegen te voorkomen
- Houd afval afgedekt en probeer het zo snel mogelijk weg te gooien
- Voorzie afvalbakken van een deksel en leeg deze dagelijks.
- Reinig afvalbakken regelmatig.
- Plaats waar nodig vliegengaas, horren en lintgordijnen.
- Plaats kleine roosters op ventilatieopeningen in de muur.
- Dichtkitten van de ruimte tussen het kozijn en de muur.
- Vliegen kunnen ook via dakpannen uw gebouw binnendringen, controleer op eventuele openingen.
Kamervliegen bestrijden
Hoewel ze geen schade toebrengen, is een grote vliegenplaag in uw huis of bedrijf niet wenselijk. Uit eigen onderzoek van Anticimex blijkt dat vliegende insecten bovendien ziekmakende schimmels en bacteriën verspreiden en daardoor een bron van besmetting vormen, bv. salmonella. Enkele kamervliegen kunt u eventueel zelf bestrijden met doe-het-zelfmiddelen. Wanneer het om een plaag van vliegen gaat, neem dan vrijblijvend contact op met Anticimex.
Wanneer de zon hun verblijfplaats opwarmt, is dit voor klustervliegen het teken om zich opnieuw naar buiten te verplaatsen. Vaak vinden ze hun weg niet direct en hangen ze rond op ramen en deuren. In sommige gevallen komen klustervliegen zo terecht in onze woonkamers, zolders en keukens. Klustervliegen veroorzaken geen schade, maar zijn door hun grote aantallen bijzonder hinderlijk.
Ontwikkeling en uiterlijk
- Gezien klustervliegen vaak binnenkomen via kleine openingen in de buitenmuren, kunt u het beste zorgvuldig deze muren controleren en de openingen dichten of voorzien van fijnmazig horrengaas.
- Plaats kleine roosters op ventilatieopeningen in de muur.
- Dichtkitten van de ruimte tussen het kozijn en de muur.
- Klustervliegen kunnen ook via dakpannen uw gebouw binnendringen, controleer op eventuele openingen.
Leefwijze
In het najaar verenigen de klustervliegen zich in zwermen en gaan zij op zoek naar een overwinteringsplaats, bijvoorbeeld in holle bomen of spouwmuren. Soms zoeken ze holle ruimtes van huizen, woonflats en kantoorpanden. In het voorjaar worden ze actief en verspreiden ze zich door gebouwen en huizen.
Schade
Klustervliegen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in gebouwen en huizen. Uit onderzoek van Anticimex blijkt dat vliegende insecten bovendien ziekmakende schimmels en bacteriën verspreiden en daardoor een bron van besmetting vormen, bv. salmonella.
Klustervliegen bestrijden
Hoewel ze geen schade toebrengen, is een grote vliegenplaag in uw huis of bedrijf niet wenselijk. Uit eigen onderzoek van Anticimex blijkt dat vliegende insecten bovendien ziekmakende schimmels en bacteriën verspreiden en daardoor een bron van besmetting vormen, bv. salmonella. Enkele klustervliegen kunt u eventueel zelf bestrijden met doe-het-zelfmiddelen. Wanneer het om een plaag van klustervliegen gaat, neem dan vrijblijvend contact op met Anticimex.
bijenbekjes, insectenvangers