Halsbandparkieten

Het bestrijden en voorkomen van vogeloverlast is specialistisch werk. Wij hebben jarenlange ervaring met het oplossen van vogeloverlast, waaronder ook halsbandparkieten weren. Wij bieden verschillende oplossingen zoals netten, draden, herlocatie, etc.

Leefwijze

Halsbandparkieten leven in groepsverband. In grote getale bezoeken zij hun voedselgebieden, die soms kilometers van hun slaapplaats vandaan liggen. De nabijheid van de mens wordt hierbij niet geschuwd: halsbandparkieten trekken voornamelijk naar stedelijke gebieden, bijvoorbeeld stadsparken, tuinen en boomgaarden. Mensen die de parkieten als 'triest' ervaren, voeren de diertjes in de winter vaak bij, waardoor ze ook in koudere periodes verzekerd zijn van afdoende eten. Hierdoor kan voedsel- en nestconcurrentie ontstaan met inheemse vogelsoorten, zoals de boomklever en de grote bonte specht.

Halsbandparkieten zijn echte schreeuwers, wat lang niet iedereen als aangenaam ervaart. Ook pikken zij gaten in holen die door andere dieren, zoals spechten, zijn gemaakt. Daarnaast richten halsbandparkieten schade aan landbouwgewassen aan en in de fruitteelt.

Preventie en beheer

Schade aan landbouwgewassen en in de fruitteelt kan worden voorkomen door gebruik te maken van

  • Visuele en akoestische afweermiddelen zoals holografisch lint of Agrilaser. Na verloop van tijd kan echter gewenning optreden. Het is dan ook belangrijk om de middelen op de juiste manier te combineren en af te wisselen.

Halsbandparkieten vallen niet onder de inheemse diersoorten en worden zodoende niet beschermd door de Wet Natuurbescherming. Dit wil echter niet zeggen dat alle middelen om ze te vangen of te verontrusten, zijn toegestaan. Ook de Dierenwelzijnswet is van toepassing. Met behulp van speciale vangkooien kunnen halsbandparkieten worden gevangen, waarna ze naar een dierenopvangadres worden gebracht.

Wat kunt u zelf doen?

Met visuele en akoestische afweermiddelen kunt u de halsbandparkiet verjagen van kwetsbare gewassen en boomgaarden. Door de vogels niet bij te voeren, voorkomt u dat de populatie uit de hand loopt.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660