Merels

Het bestrijden en voorkomen van vogeloverlast is specialistisch werk. Wij hebben jarenlange ervaring met het oplossen van vogeloverlast, waaronder ook merels weren. Wij bieden verschillende oplossingen op maat van uw situatie zoals netten, pinnen, draden, etc.

Uiterlijk

De merel is een soort met duidelijke verschillen in verenkleed tussen mannetjes, vrouwtjes en jongen.

  • Een mannetjesmerel is een middelgrote zangvogel, 24-25 centimeter met een spanwijdte van 34 tot 38,5 centimeter. Ze wegen tussen de 80 en de 110 gram. Zijn hele lijf is egaal zwart, op een opvallende, oranje, spitse snavel, die van groot belang is bij hun onderlinge communicatie, en een ook opvallende gele oogring na.
  • Een vrouwtjesmerel heeft een aardbruin tot licht roodbruin lijf, haar snavel is bruingeel gekleurd. Zij heeft donkere strepen op de keel en een gespikkelde of donker gevlekte onderzijde, een onduidelijk patroon.
  • Merels kunnen vijf jaar oud worden.

De ontwikkeling en leefwijze van de merel

De merel legt 2 tot 4 keer per jaar eieren. Dit nest bestaat uit 3 tot 5 eieren, deze worden in ongeveer 12 à 15 dagen uitgebroed. Merels zijn alleseters en voeden zich onder meer met wormen, insecten, bessen, brood, zaadjes en afval. Ze foerageren meestal hippend op de grond en in de grond hakkend. Daarbij werpen ze mos en bladeren op, een techniek waar het bos zelf ook van profiteert, want zo wordt de bodem verlucht.

Schade en overlast door de merel

De merels eten in de late zomer bessen en vlezige, zoete vruchten uit struiken en dat wordt hen soms kwalijk genomen door de fruittelers. Ook in tuinen kunnen ze schade aanrichten door ontkiemende planten uit de grond te trekken. Dat merels schade aanrichten komt door hun veel hogere concentratie in steden dan in bossen, omdat ze daar veel meer moeite hebben om genoeg voedsel te bemachtigen. Die eventuele schade wordt echter ruimschoots gecompenseerd door hun opruiming van schadelijke ongewervelden.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660