Leefwijze
Kippen zijn in principe zeer sociale dieren, hoewel de ene kip hoger in rang staat dan de andere. Dit wordt de pikorde genoemd. Bij hennen is deze pikorde vaak heel stabiel, maar haantjes willen elkaar nog weleens flink in de veren vliegen. De hennen maken hun nest onder struiken en leggen zo’n 12 eieren. 's Nachts slapen hanen en hennen in bomen en hoog in de struiken, daar zijn ze veilig voor bijvoorbeeld katten en vossen. Ze eten zaden, grassen, kruiden en brood wat hen gevoerd wordt.
Hanen en kippen komen in parken en dierenweides voor. Als er teveel komen of mensen laten kippen los in de parken dan kan door het overschot overlast ontstaat. Ook kippen en hanen die in achtertuinen gehouden worden en ontsnappen zorgen voor overlast. Hanen zorgen met hun gekraai voor veel geluidsoverlast. Dat kan in de stad vanwege de straatverlichting de hele nacht door gaan.
Kippen scharrelen graag rond, dit gedrag komt voort uit nieuwsgierigheid. Soms vernielen ze tuintjes met jong groen of graven met hun pootjes jonge aanplant los.
Preventie en beheer
Er zijn geen manieren om kippen blijvend te weren of te verjagen. Wel kunnen we overtollige kippen vangen en verhuizen. Er worden hierbij geen kippen gedood maar verhuisd naar een nieuw onderkomen. Net als bij ganzen kunnen ook kippennesten opgespoord worden om de eieren te behandelen zodat ze niet uitkomen. Wij stellen voor u een plan van aanpak op om de populatie publieksvriendelijk en diervriendelijk op een aanvaardbaar niveau terug te brengen.