Mijten

Hoe ziet een mijt eruit?

Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten.

In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed. Andere mijten leven uitsluitend op papier, op dieren of in de voorraadkast. Ze leven o.a. van bloed, huidcellen, dierlijk materiaal en vocht uit planten of bloemen.

De meest voorkomende soorten mijt in Nederland zijn:

  • Huisstofmijt
  • Meelmijt
  • Spinmijt
  • Vogelmijt

Mijten komen in allerlei kleuren voor: witte huismijt, rode oogstmijt, roodoranje spinmijt en de haast doorzichtbare schurftmijt.

Wanneer u gebeten wordt door een mijt, kan het gebeuren dat een allergie of andere fysieke reactie optreedt.

Soorten mijten

Huisstofmijten

Huisstofmijten komen het meest voor op plekken waar mensen en dieren verblijven. In grote aantallen nestelen ze zich in tapijten, bedden en banken en kunnen flinke allergische reacties veroorzaken. De huisstofmijt wordt zo'n 0,5 mm groot en kunnen nauwelijks met het blote oog worden waargenomen, maar zijn wittig van kleur. Huismijten kunnen zo talrijk zijn dat ze een oppervlak bedekken als "levend stof".

Meelmijten

Huis- en meelmijten horen bij de groep voorraadmijten. Voorraadmijten komen veel voor in de landbouw, de levensmiddelenindustrie en de bakkerijsector. Daar kunnen ze een probleem vormen voor de werkomgeving doordat ze allergieën veroorzaken bij het personeel. Ze bevinden zich ook weleens in huis waar ze terecht komen vanuit voedselvoorraden.

Spinmijten

De spinmijt is roodoranje van kleur en springt vaak rond in bomen en planten. Zowel in de lente als in de nazomer komt deze mijt voor. Ze zuigen vocht uit planten en voeden zich met gras, klaver, of planten als paardenbloem, herderstasje, aardbei en iris. Ze staan ook bekend onder de naam grasharlekijnmijt. Als je pech hebt, kunnen ze zich voortplanten tot enorme massa’s en onze woningen binnenkomen. De spinmijt kan ca. 1 mm groot worden.

Vogelmijten

Vogelmijten leven gewoonlijk tussen de veren van vogels. Ze worden daarom ook wel vogelluizen genoemd. Bij gebrek aan aanwezigheid in het vogelverblijf, kunnen de mijten zich verspreiden in de woning, en mensen en andere dieren belagen. Vogelmijten zuigen bloed, vooral bij kippen en duiven, maar ook bij volièrevogels. Het zijn kleine grijzige bloedzuigende mijten en ze worden 0,5 - 1 mm groot.

Mijten bestrijden

Om mijten te bestrijden is een speciale dieptebehandeling noodzakelijk. Onze service technicus komt bij u langs en gaat na wat de oorzaak van het probleem is. Vervolgens gaat hij over tot een passende behandeling. Afhankelijk van de ernst van de situatie, plannen wij meerdere behandelingen. U hoeft het gebouw niet te ontruimen of speciale acties te ondernemen.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660