Materiaal- of textielaantastende motten
De meest voorkomende materiaal aantastende motten zijn de kleermot en de pelsmot. De vlinders richten geen schade aan, maar de boosdoener is de larve die vooral verschillende soorten textiel aanvreet. De larve van de kleermot vreet in de eerste plaats dierlijk materiaal aan maar soms ook plantaardig materiaal. Vooral veren, haren en bont hebben hun voorkeur. Synthetische stoffen worden alleen aangevreten als ze verweven zijn met natuurlijke dierenvezels of als ze vuil geworden zijn.
Plaagdieren in textiel kunnen van verschillende plekken komen. Nesten van dieren en vogels bevatten altijd een ruime keuze aan potentiële textielplaagdieren. Dode muizen en andere kadavers, dode insecten en ander organisch materiaal zijn voortreffelijke plaatsen voor deze beestjes.
Tips om materiaal aantastende motten te voorkomen
- Leg alleen schone kleding in de kast, bij voorkeur in een dichte verpakking.
- Controleer uw textiel regelmatig.
- Aangevreten textiel kan met warmte behandeld worden door te wassen op 60°C, te strijken of te drogen in de droger.
- Stofzuig de getroffen ruimtes. Let vooral op kieren en spleten.
- Vries de stofzuigerzak in voordat u deze weggooit.
Uiterlijk
Het zijn kleine geel- of grijsgekleurde vlinders. Beide soorten zijn circa 12-14 mm. De kleermot heeft okerkleurige voorvleugels en lichtgele achtervleugels. De pelsmot heeft grijs/vuilgele vleugels met twee kleine donkere punten. De achtervleugels zijn asgrijs.
Leefwijze
Zowel de larven van de kleermot als die van de pelsmot leven in een sigaretvormige koker die ze maken van spindraden en materiaal dat ze gegeten hebben. De larve van de kleermot komt uit zijn cocon om te eten terwijl de larve van de pelsmot deze altijd bij zich draagt. De larve kan 10 mm groot worden.
Voorraadaantastende motten
Er zijn verschillende varianten voorraadaantastende motten. De meest algemene soorten zijn de meelmot, de cacaomot, de vruchtmot en de tropische cacaomot. Ze lijken qua uiterlijk allemaal erg op elkaar, maar hebben hun eigen voedselvoorkeur. De volwassen vlinders richten geen schade aan, maar juist de larven. Zij veroorzaken de meeste problemen doordat ze draden spinnen terwijl ze rondkruipen in de producten die ze aanvreten.
De larven die er klaar voor zijn om te gaan verpoppen kruipen vaak weg uit de buurt van het product dat ze hebben aangevreten. Pas uitgekomen vlinders kunnen daarom een paar weken nadat de aangevreten producten zijn weggegooid tevoorschijn komen.
Tips om voorraadaantastende motten te voorkomen
- Houd temperaturen in opslagruimten lager dan 13°C.
- Stofzuig de getroffen plekken. Doe dit extra zorgvuldig rond plinten, kieren en spleten. Vries de stofzuigerzak in voordat u hem weggooit.
- Bewaar voedingsmiddelen in goed afsluitbare bussen.
- Controleer de producten goed voor u ze terugzet. Aangevreten producten kunnen beter weggegooid worden.
- Etenswaren die weinig te lijden hebben gehad of die misschien zijn aangetast, kunt u redden door ze een paar dagen in de vriezer te stoppen.
Begassing van voorraadmotten
Hittebehandelingen of begassingen zijn vernieuwende, duurzame oplossingen om af te rekenen met voorraadmotten in uw woning en opslag- of productieruimte. Voorraadmotten zoals de indische meelmot of de cacaomot kunnen enorme schade aanrichten aan uw producten en voorraad, maar zorgen ook voor imagoverlies bij uw klanten. Met de specialistische behandelingen van Anticimex worden dit soort problemen structureel opgelost. Via geavanceerde technieken behandelen wij voorraadmotten in producten, woningen en opslag- of productieruimtes. Wij voeren begassingen uit in de voedselindustrie maar ook in opslaglocaties, scheepscontainers of veebedrijven.
- Tijdens de begassing worden alle stadia van de insecten (ei, larve, volwassene) 100% afgedood.
- Door uw voorraden volledig te vrijwaren van voorraadaantastende insecten, neemt de kwaliteit van uw voorraad toe en stijgt de waarde hiervan.
Kik hier voor meer informatie over het begassen van voorraadmotten.
Uiterlijk
De kleur van voorraad aantastende motten is meestal bleekgrijs. De voorvleugels zijn meestal roodbruin. De lengte is tussen de 14-24 mm. De larven zijn vuilwit en 9-20 mm groot, afhankelijk van de soort.
Leefwijze
De larven van motvlinders leven in meel, gedroogde vruchten en noten. Vlinders in het kruidenkastje of op de keukenmuren zijn een belangrijk waarschuwingssignaal. De larven spinnen overvloedig veel draden, zodat er wattige klonten in het meel gevormd worden.