Vlooien

Welke soorten vlooien bestaan er?

In de natuur bestaan veel verschillende soorten vlooien. Dierenvlooien zoals de rattenvlo, mollenvlo en watervlo leven op dierenhuiden en kunnen ook mensen belagen. Wie in de lente zijn tuin aanharkt, kan wel eens worden gebeten worden door vogelvlooien. Ook bestaat de mensenvlo, maar die komt nog zelden voor.

De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo, deze is vooral in huizen terug te vinden. Geen enkele vlo leeft permanent op ons lichaam, maar als we de vlo passeren, zal deze omhoog springen en ons bijten. De beet bevindt zich dan ook meestal op onze voeten of onderbenen. Nadat de vlo zich gevoed heeft, laat deze zich vallen.

Hoe herkent u een vlooienbeet?

Aanvankelijk merkt u meestal niet dat u gebeten bent. Pas na verloop van tijd ontstaat een huidreactie. Ons lichaam reageert namelijk op het speeksel dat de vlo gebruikt om het bloed in onze bijtwond te laten stollen (net zoals bij de mug).

  • Rood bultje of soms zelfs een grote blaar, met vaak een bloedkleurig puntje in het midden, dat gaat jeuken.
  • De vlooienbeten zijn meestal te vinden op de voeten en onderbenen en kunnen erg verspreid liggen.

Hoe herkent u een vlooienplaag?

Een vlooienplaag kunt u herkennen aan twee duidelijke kenmerken: opspringende zwarte puntjes in uw gebouw en vlooienbeten die zich op de voeten of onderbenen situeren. Het gebeurt soms dat er getwijfeld wordt tussen een besmetting van bedwantsen of vlooien. Dit zijn enkele duidelijke verschillen tussen de twee bijtende insecten:

  • Tijdstip van activiteit: Vlooien zijn ook overdag actief en zullen opspringen als u langskomt. De bedwants is vooral 's nachts actief.
  • Gastheer: Vlooien vertonen geen voorkeur voor een gastheer, ze bespringen wie er langskomt. Bedwantsen gaan af op CO² en lichaamswarmte en -geur en zullen vaker dezelfde gastheer kiezen.
  • Matras/beddengoed: Bedwantsen laten duidelijke rode/zwartbruine sporen na in uw slaapkamer. Vlooien doen dit niet.
  • Plaats en uitzicht van de beet
    • Zijn de beten verspreid over het volledige lichaam en zijn de beten enigszins gegroepeerd of vertonen ze een lijnvormig motief --> Bedwantsen
    • Zijn de beten gesitueerd op de (onder)benen of voeten en liggen de beten verspreid --> Vlooien
    • Bevinden de beten zich in huidplooien of op plaatsen waar de elastiek van kleding (kousen, slip) of broeksriem nauw aansluitend is --> Vlooien

Vlooien voorkomen en bestrijden

Vlooien worden net zoals andere insecten graag voorkomen. Ze zijn één van de belangrijkste en meest voorkomende plaagdieren. Preventie is hier dus de beste bestrijding. Als ze eenmaal binnen zijn, is het vaak moeilijk om ze kwijt te raken want ze vermenigvuldigen zich razendsnel.

Let op:

Met deze methode kunt u de aanwezigheid van volwassen exemplaren ontdekken. U zult hier echter niet het onderliggende probleem mee oplossen.

Schakel hiervoor de professionals van Anticimex in. Zij geven advies op maar en kunnen een kieren- en nadenbehandeling uitvoeren.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660