spinthoutkever bestrijden

Spinthoutkever

Hoe ziet de levenscyclus eruit?


De Spinthoutkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

  • Ei
  • Larve
  • Pop
  • Volwassen

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

In de zomermaanden worden er circa 70 eitjes afgestaan. Dit gebeurt in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout.

Hierna verandert de larve na enkele maanden - een jaar in een pop. En uiteindelijk het volwassen exemplaar. Gemiddeld duurt de volledige gedaanteverwisseling tussen de één en twee jaar. Deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur.

Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt kleine uitvliegopening. Deze uitvliegopeningen zijn ongeveer 1-2mm. Het boormeel lijkt op stof.

spinthoutkever levenscyclus

Wat is het verschil tussen houtwormkever en de spinthoutkever?

Hoewel deze termen vaak door elkaar gebruikt worden, verwijzen ze naar verschillende groepen kevers met subtiele verschillen in uiterlijk, voeding, habitat of levenscyclus.

De term 'houtwormkever' wordt vaak gebruikt om de larvale stadia van verschillende houtkevers aan te duiden. Houtwormen zijn de larven van houtkevers en voeden zich met het hout. Ze boren gangen in het hout tijdens hun ontwikkeling. De houtwormen van huisboktor, bonte knaagkever en grote houtwormkever tasten vooral het kernhout aan.

Terwijl spinthoutkevers een specifiek type houtkever zijn waarvan de larven zich voeden met het spinthout van bomen. Dit is zacht hout onder de boomschors.

Een spinthoutkever kan iets groter zijn, enkele milimeters, dan de houtworm (anobium punctatum) en ze hebben een glanzende roodachtig-bruine kleur. Terwijl andere houtwormkevers licht- of donkerbruine tot zwarte kleur hebben.

Het kopje van de spinthoutkever is ook iets minder naar beneden gericht dan de gewone houtwormkever.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660