boktor bestrijden

Boktor

Hoe snel ontwikkelt boktor zich?

Een boktor kan zich vrij snel ontwikkelen en verspreiden maar deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur.

Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een ovale uitvliegopening. Deze uitvliegopening is ongeveer 6-9mm.

Het zaagsel, ook wel boormeel genoemd, bevat cilindrische deeltjes en bestaat uit uitwerpselen.

Waar kan ik boktor aantreffen?

Boktor komt enkel in naaldhout voor en tast ook meubels en gereedschap aan. De aantasting begint meestal in spinthout, en breidt zich uit naar de kern van het hout. De kevers komen in de maanden mei tot en met augustus uit het hout.

Wij treffen vaak boktor aan in:

  • woonboerderijen, oude woningen, (woon)molens, kerken, caravans of op boten;
  • (onder)vloeren, kruipruimtes, parket of laminaat, houten plafonds, trappen, sierbalken, kozijnen, op zolder en in dakconstructies;
  • houten tafels of stoelen, antieke kasten, houten kunstobjecten of houten tuinschuttingen.

Komt boktor weleens in geperst hout voor?

Er zijn verschillende soorten geperst hout waarin houtinsecten lkunnen even: MDF, Spaanplaat, OSB, Hardboard en Zachtboard. Het is dus bv. mogelijk om boktor in een nieuwbouw of nieuw hout aan te treffen als reeds besmet geperst hout gebruikt werd in de bouw of in de fabriek.

Is boktor in haardhout een probleem?

Boktor in haardhout is niet meteen een probleem. Het haardhout wordt aan de binnenzijde aangetast en zal iets korter branden. Wel is het mogelijk dat er kruisbesmetting plaatsvindt met constructie delen als het haardhout binnenshuis opgeslaan wordt. Zo is het risico op kruisbesmetting het laagst.

Hoe kan je de aanwezigheid van boktor herkennen

  • Kleine 'uitvlieggaten'
    Dit zijn de uitgangen van de boorgangen die de volwassen boktorkevers gebruiken om zich naar buiten toe te begeven.
  • Ophopingen van zaagsel
    Volwassen kevers die willen uitvliegen, duwen het zaagsel naar het oppervlak, wat zorgt voor kleine ophopingen verpulverd hout op uw vloer of houtconstructie. Dit boormeel is vaak een combinatie van uitwerpselen met zaagsel of snippers van het hout.
  • Boormeel 'tranen': uitlopers of plekken in het hout waarbij oppervlakkige schade te zien is.

Wat als je boktor aantreft in onroerend goed dat je wil verbouwen of aan/verkopen?

Je bent aan het klussen of ontdekt dat het huis waarop je graag een bod wil doen, besmet is met boktor. Wat nu?

Dit is een ernstig probleem wat eerst geëvalueerd moet worden om de mate van aantasting en behandelingsmethode te bepalen voor er verder gerenoveerd of verkocht kan worden.

De schade kan namelijk niet altijd verhaald worden op de verzekeraar want hout heeft geen eeuwige levensduur, wat betekent dat de financiële kosten nadien niet vergoed worden.

Daarenboven kennen we in Nederland twee plichten bij de aan- of verkoop van onroerend goed: de meldingsplicht en de onderzoeksplicht. Enerzijds heeft de verkoper de meldingsplicht om alle gebreken te melden, ook die waarvan er een vermoeden is maar die nooit onderzocht werden, 'verborgen gebreken'.

Anderszijds is er bij de koper een onderzoeksplicht, dit wil zeggen dat er best een bouwkundige inspectie of keuring wordt gedaan alvorens de woning aan te kopen. Hierbij komen zaken zoals boktoraantasting dan boven. Als de verkoper nalaat 'verborgen gebreken' te melden, kan dit juridische gevolgen hebben.

> Meer lezen over boktor in huis

Boktor voorkomen, is dat mogelijk?

Vaak zijn houtkevers zoals boktor te voorkomen door een beschermende en kwalitatieve beits- of verflaag aan te brengen op onbewerkt hout. Op deze manier kan het volwassen vrouwtje haar eitjes niet kwijt in de nerven of andere openingen in het hout.

Als de aantasting echter al aanwezig is in het hout, helpt de beits- of verflaag niet meer.

Waarom beroep doen op een professionele bestrijder om boktor te bestrijden?

Een boktorspecialist heeft de nodige kennis van alle mogelijke houtinsecten en het schadebeeld die ze aanrichten. Daarenboven geniet een houtexpert de nodige certificatie, training én ervaring in het bestrijden van boktor, maar ook beschikt hij/zij over het nodige professionele materiaal en eventuele monitoringtools tijdens een hittebehandeling.

Zelf boktor proberen bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, kan schijnbaar werken (aan het oppervlak) maar ondertussen knagen de wormen en later uitgekomen eitjes zich ongemerkt een weg doorheen het hout en bestaat er infrastructureel gevaar.

Voor advies & behandeling op maat hebben wij gecertificeerde houtadviseurs, neem contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660