heipaalkever bestrijden

Heipaalkever

Hoe ziet de Heipaalkever eruit?

Het volwassen exemplaar van de heipaalkever is tussen de 6-12 mm lang. De heipaalkever is over het algemeen roodbruin. Met een zwart uiteinde van zijn dekschild. De larven zijn ongeveer 12-18mm.

Hoe ziet de levenscyclus eruit?

De heipaalkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

 • Ei
 • Larve
 • Pop
 • Volwassen
levenscyclus heipaalkever

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

In de zomer maanden worden er eitjes afgestaan. Dit gebeurd in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout.

Hierna veranderd de larve na enkele jaren in een pop. En uiteindelijk het volwassen exemplaar. De duur van deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur.

Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een uitvliegopening. Deze uitvliegopeningen zijn ongeveer 6 mm.

Waar kan ik de heipaalkever aantreffen?

Heipaalkevers komen vooral voor in natte gedeeltes van Nederland. Zoals de naam het verklapt, hebben ze een voorliefde voor heipalen en bekistingshout. Heipalen zijn lange houten palen die in de zachte bodem gedreven worden om het gewicht van een bouwwerk te dragen. Vaak worden Europese lorken gebruikt hiervoor.

Bekistingshout is een ander materiaal dat vaak in de bouwsector gebruikt wordt als bv. betimmering van een houten kader bij het storten van beton. Het fungeert als tijdelijke mal om de gewenste betonvorm te behouden. Er worden verschillende types hout gebruikt zoals steigerhout, epicea, h-balken, betonplex, den, enz. De mallen worden soms gerecycleerd en hergebruikt.

Heipaalkevers kunnen dus vaak in de bouwsector aangetroffen worden in ondersteunende constructies van allerlei types gebouwen.

Hoe kan je de aanwezigheid van de Heipaalkever herkennen

 • Kleine 'uitvlieggaten'
  Dit zijn de uitgangen van de boorgangen die de volwassen houtkevers gebruiken om zich naar buiten toe te begeven.
 • Ophopingen van zaagsel
  Volwassen heipaalkevers die willen uitvliegen, duwen het zaagsel naar het oppervlak, wat zorgt voor kleine ophopingen verpulverd hout op uw vloer of houtconstructie. Dit boormeel is vaak een combinatie van uitwerpselen met zaagsel of snippers van het hout.
 • Boormeel 'tranen': uitlopers of plekken in het hout waarbij oppervlakkige schade te zien is.

Wat als je houtkevers aantreft in een onroerend goed dat je wil verbouwen of (ver)kopen?

Je bent aan het klussen of ontdekt dat het huis waarop je graag een bod wil doen, besmet is met houtaantastende kevers. Wat nu?

Dit is een ernstig probleem wat eerst geëvalueerd moet worden om de mate van aantasting en behandelingsmethode te bepalen voor er verder gerenoveerd of verkocht kan worden.

De schade kan namelijk niet altijd verhaald worden op de verzekeraar want hout heeft geen eeuwige levensduur, wat betekent dat de financiële kosten nadien niet vergoed worden.

Daarenboven kennen we in Nederland twee plichten bij de aan- of verkoop van onroerend goed: de meldingsplicht en de onderzoeksplicht. Enerzijds heeft de verkoper de meldingsplicht om alle gebreken te melden, ook die waarvan er een vermoeden is maar die nooit onderzocht werden, 'verborgen gebreken'.

Anderszijds is er bij de koper een onderzoeksplicht, dit wil zeggen dat er best een bouwkundige inspectie of keuring wordt gedaan alvorens de woning aan te kopen. Hierbij komen zaken zoals boktoraantasting dan boven. Als de verkoper nalaat 'verborgen gebreken' te melden, kan dit juridische gevolgen hebben.

Waarom beroep doen op een professionele bestrijder om heipaalkevers te bestrijden?

Een houtkeverpecialist heeft de nodige kennis van alle mogelijke houtinsecten en het schadebeeld die ze aanrichten. Daarenboven geniet een houtexpert de nodige certificatie, training én ervaring in het bestrijden van heipaalkevers, maar ook beschikt hij/zij over het nodige professionele materiaal en eventuele monitoringtools tijdens een hittebehandeling.

Zelf houtinsecten proberen bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, kan schijnbaar werken (aan het oppervlak) maar ondertussen knagen de wormen en later uitgekomen eitjes zich ongemerkt een weg doorheen het hout en bestaat er infrastructureel gevaar.

Voor advies & behandeling op maat hebben wij gecertificeerde houtadviseurs, neem contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.

Kies land

  Bel nu 088 548 6660