boktor en houtworm vergassen

Boktor & houtworm vergassen

Houtinsecten in uw gebouw of huis kunnen voor heel wat schade zorgen. De insecten voeden zich met de cellulose in het hout en verpulveren zo de houten constructie. De aanwezigheid van houtwormen wordt meestal pas laat opgemerkt wat grote gevolgen heeft en kan zelfs leiden tot instorting van trappen, de vloer en houten balken.

Schade van houtaantastende insecten

Houtaantastende insecten heten niet voor niets zo. Door hun, vaak jarenlange, geknaag brengen ze schade toe aan het hout. Dit zorgt voor diverse gevolgen:

 • Bouwkundige schade

Het aanvreten van de houten constructiedelen zorgt op den duur voor een verzwakking van de draagkracht van de constructie. Daardoor kan op lange termijn verzakking ontstaan. Naast instortingsgevaar kan dit ook leiden tot lekkage en brandgevaar.

 • Historische waarde wordt aangetast

Naast de materiële schade, is er vaak ook immateriële schade door houtaantasters. Vooral oudere gebouwen bevatten veel houten onderdelen. Bij monumenten geldt er regelgeving om de authenticiteit en originaliteit te behouden. Hierdoor is het vaak niet gewenst of zelfs niet toegestaan om hout te vervangen.

 • Financiële schade

De kosten van reparaties kunnen flink oplopen. Naast de directe financiële schade van is er vaak ook indirecte financiële schade. Aangrenzend aan het vervangen hout moet dikwijls ook opnieuw afgewerkt en geschilderd worden. Daarnaast moet het oude aangetaste hout ook afgevoerd worden.

Wanneer kiezen voor bestrijden met gas?

Er zijn verschillende situaties waarbij een begassings behandeling de beste methode is:

 • Houtworm op moeilijk bereikbare plaatsen. Bijvoorbeeld in plafond of in/achter afgewerkte plekken. Hierbij is vervangen van hout meestal erg lastig, dus duur of zelfs onmogelijk.
 • Indien er overlast is op meerdere locaties in een gebouw. Met een begassingsbehandeling wordt het gehele gebouw behandeld.
 • In oudere karakteristieke locaties is het vaak van belang om deze zo authentiek mogelijk te houden. Bij monumenten zijn er soms regels die verbieden dat er (onder-)delen vervangen mogen worden.

Zijn er nadelen aan houtwormen begassen?

Eén nadeel van de gassing is dat het object minimaal vier dagen niet betreden kan worden. Dit komt doordat de werkzaamheden over het algemeen vier dagen duren. Een ander nadeel van een gassings behandeling is dat er geen residu achter blijft in het hout. Bij een gassing wordt in tegenstelling tot een natte behandeling binnen vier dagen een nulpunt gecreëerd. Hierna bent u direct van uw probleem met houtaantastende insecten af.

Hoe werkt vergassen in een woning of ander gebouw?

Veiligheid voorop

Een houtbehandeling is een gewaarborgd proces om zo de veiligheid voor mens, dier en milieu te kunnen garanderen.

 • Er wordt gewerkt conform een streng gecontroleerd proces onder leiding van een gediplomeerd gassingsleider
 • Het begassingsplan wordt altijd eerst goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving & Transport
 • Er wordt een veiligheidszone rondom uw gebouw ingesteld
 • Er ontstaat geen schade aan uw huis en inboedel

Kies land

  Bel nu 088 548 6660