houtworm in molens

Houtworm in molens

Blogartikel

Hoe gaat de houtwormkever te werk?

Ziet u kleine gaatjes in hout, met zaagsel aan de zijkant? Dat is het werk van de houtwormkever. Volwassen houtwormkevers leggen eitjes in spleten scheuren of poriën in houtoppervlakken. Zodra de eitjes uitkomen, banen de larven zich een weg door het hout en voeden zichzelf met het cellulosemateriaal in het hout. Op dit moment is er aan de buitenkant nog niets te zien, terwijl het hout aan de binnenkant als het ware wordt uitgehold.

Zodra de larven volwassen worden – en zich ontpoppen tot houtwormkevers – verlaten ze het hout via de uitvliegopeningen die ze hebben gecreëerd. Dat gebeurt vaak in deze periode, in de lente. Dat is meestal het moment dat u ontdekt dat u last heeft van houtworm. Ook al hebben de houtwormkevers het fort verlaten, daarmee is het probleem nog niet opgelost. De volwassen kevers hebben weer nieuwe eitjes gelegd, waardoor de hele cyclus opnieuw begint.

De houtenconstructies worden vanbinnen steeds zwakker. Daardoor wordt het risico op schade, instorting en brandgevaar verhoogd. Voor molenhouders – waarvan vaak het grootste deel van de molen meestal bestaat uit hout – is de houtwormkever de grootste nachtmerrie. De molen kan niet meer draaien en langzaam baant de houtwormkever zich verder een weg door het hout.

Veel molenhouders hopen weg te komen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de houtwormkever te behandelen. Helaas zien we in de praktijk het jaar erna dezelfde problemen, al dan niet erger, omdat de cyclus niet is doorbroken. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van houtworm in een molen direct over te gaan op professionele houtwormbestrijding. Daarmee stelt u de toekomst van uw molen veilig.

Effectief houtworm bestrijden in molens

Om definitief afscheid te nemen van de houtworm, is het belangrijk om alle levensstadia van de houtworm – van de eitjes tot de houtwormkever – te bestrijden. Alleen op die manier wordt de cyclus doorbroken en hoeft u niet te vrezen voor terugkeer van de houtworm, met alle gevolgen van dien.

Natte behandeling van houtworm

Door vloeistof aan te brengen op het hout – ook wel natte behandeling genoemd – kunnen we de houtwormkever bestrijden. Dit middel doodt de insecten en blijft tot 10 jaar actief in het hout. Dit kan door middel van injecteren, vernevelen of impregneren.Hout heeft van nature een zuigende werking, waardoor het bestrijdingsmiddel wordt opgenomen.

Houtworm behandelen in de molen met gas

In sommige gevallen is het houtworm-probleem al vergevorderd en werkt de natte behandeling niet optimaal. Zit de houtworm op moeilijk bereikbare plaatsen, op meerde locaties of in oude, karakteristieke locaties? In dat geval is de houtworm behandelen door begassing een betere optie. En dat geeft een bijzonder beeld. Molen LQ langs de N9 is daarvan een voorbeeld.

Eenaantal jaar geleden werd de molen helemaal ingepakt om de bonte knaagkever en houtwormkever te behandelen. Er werd gas in de molen gepompt zodat de insecten tot diep in het hout bedwelmd raakten en doodgingen.In de tussentijd mocht niemand in de buurt komen van de molen vanwege de verspreiding van deze gassen. Na afloop van deze bestrijdingsmethode moest de molen nog een tijdje gelucht worden.

Het voordeel van een begassing is dat het ook werkt op houten delen die niet zichtbaar zijn én dat er geen sloopwerkzaamheden hoeven plaats te vinden.

Speciale behandelingen voor monumenten

Aan monumentale panden zitten bepaalde richtlijnen verbonden op het gebied van ongediertebestrijding. Provinciale- of rijksmonumenten worden door de overheid beschermd. Aan het uiterlijk van deze panden mag niets veranderd worden – en dat zorgt ook voor een andere aanpak bij de bestrijding van bijvoorbeeld houtworm.

Bij aantasting van bonte knaagkever of boktor in een monumentaal pand is de normale injectietechniek niet toegestaan. De drukloze injectietechniek van Anticimex is de oplossing om de aanwezigheid van bonte knaagkever, houtwormkever en boktor te bestrijden.

Uw molen preventief bestrijden tegen de houtworm

Het liefst wilt u als molenhouder helemaal niet bezig zijn met het bestrijden van houtworm. U kunt houtworm voorkomen door een beschermende en kwalitatieve beits- of verflaag aan te brengen op onbewerkt hout. Op deze manier kan de houtwormkever haar eitjes niet kwijt in de nerven of openingen in het hout. Is houtworm al aanwezig in hout, dan helpt deze beits- of verflaag niet meer.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660