boktor in huis

Wat te doen bij houtworm of boktor bij de (ver)bouw?

De larve van houtvernielers tasten de constructie aan met graafgangen door het hout. Hierdoor ontstaat er schade in het object en kan het na enige tijd zijn kracht afnemen.

Wanneer er een verdenking is van mogelijke besmetting van houtvernielers is het altijd goed om u te laten informeren. Als u denkt dat er houtworm in de constructie zit en neemt niet de juiste beslissing kunt u daar later veel negatieve gevolgen van ervaren. Hieronder informeren wij over de risico’s van besmetting bij monumentale panden, nieuwbouw en (ver)bouw.

Houtworm advies bij het (ver)bouwen

Tijdens het (ver)bouwen van een object is het van groot belang dat het hout niet besmet is met eitjes of larve van houtvernielers. Het is zeer lastig om dit te controleren bij nieuw hout.

Dit komt doordat het stadium van ei naar volwassen exemplaar tot wel vijf jaar kan duren. Van de vijf jaar hebben ze ongeveer drie jaar in het hout rond geknaagd als larve.

De gewone houtwormkever en overige houtvernielers knagen zich daarna naar buiten en vliegen weg. De gaatjes in hout zijn dan ook uitvliegopeningen. Vijf jaar nadat het nieuwe huis of object is opgeleverd kunnen er zomaar uitvliegopeningen gesignaleerd worden.

Hoe herkent u houtaantastende insecten?

Als uw hout aangetast is door houtborende insecten, dan herkent u dit door:

  • Kleine 'uitvlieggaten'
    Dit zijn de uitgangen van de boorgangen die de houtkevers gebruiken om zich naar buiten toe te begeven.
  • Ophopingen van verpulverd hout
    Volwassen kevers die willen uitvliegen, duwen het boormeel naar het oppervlak, wat zorgt voor kleine ophopingen verpulverd hout op uw vloer of houtconstructie. Dit boormeel is vaak een combinatie van uitwerpselen met zaagsel of snippers van het hout.
  • Boormeel 'tranen': uitlopers of plekken in het hout waarbij schade te zien is.

Drenken

Het voorkomen van houtvernielers tijdens de bouw van een object kan. Er is namelijk een drenktechniek waarbij hout gedurende een periode wordt ondergedompeld in een bad.

Deze bevat een bestrijdingsmiddel welke conserveert tegen blauwschimmels, houtaantastende zwammen en houtaantastende insecten. Echter is dit geen garantie dat er nooit meer een houtvernieler in het hout terecht komt.

Impregneren

Het voorkomen van houtvernielers kan ook door middel van impregneren. Onder grote druk wordt het hout vacuüm gezogen en behandelt met een bestrijdingsmiddel.

Dit zorgt voor een betere bescherming tegen houtrot door spattend water, schimmel, zwam en beschermt tegen houtaantastende insecten. Echter is dit geen garantie dat er nooit meer een houtvernieler in het hout terecht komt.

Acetyleren

Accoya is hout. Maar hoogstwaarschijnlijk heeft u nog nooit gehoord van de Accoya boom. Accoya wordt gemaakt van een snel groeiende naaldboom die in productiebossen groeit.

Na ongeveer 30 jaar wordt de boom geoogst en daarna volgt het modificatieproces: het acetyleren met azijnzuur. Dit proces zorgt er voor dat het zeer vormstabiel wordt, rotbestendig en afweert tegen houtaantastende insecten.

Hittebehandeling

Wanneer hout thermisch gemodificeerd wordt verwarmt men het hout. Dit gebeurt met stoom in een zuurstof arme ruimte om het verkolen van het hout tegen te gaan.

Door de hitte verandert de chemische structuur van het hout. Door deze verandering zit er minder vocht in het hout en is het minder aantrekkelijk voor schimmels, rot en houtaantastende insecten.

Afwerking houtconstructie

Wanneer je een constructie bv. gaat isoleren en afgipsen moet je er zeker van zijn dat er geen houtaantastende insecten in het hout zitten. Wanneer de luchtvochtigheid en tempratuur stijgen dan zal het houtaantastende insect actiever worden en mogelijk meer schade aanrichten.

Kruisbesmetting

Wanneer er met besmet hout wordt gebouwd en dit in contact komt met een al bestaande constructie dan kan er kruisbesmetting optreden. Kruisbesmetting ontstaat wanneer je besmet hout gebruikt tegen een al bestaande constructie of tegen besmet hout aan bouwt.

Vochtproblemen

Wanneer je last hebt van een vochtprobleem kun je diverse problemen krijgen in je constructie. Zo kun je te maken krijgen met zwam of schimmel. Dit wordt op een andere manier bestreden dan houtaantastende insecten.

Vochtproblemen die over het algemeen veel voorkomen zijn: slecht voegwerk, scheurvorming, optrekkend vocht, lekkage of regendoorslag.

Vaak komt het ook voor dat condensatie een probleem is. Dit probleem wordt over het algemeen veroorzaakt door slechte ventilatie, slecht onderhoud als achterstallig schilderwerk of verstopte dakgoten.

Isoleren

Regelmatig komen wij tegen dat er in woonboerderijen of andere objecten isolatie wordt aangebracht. Dit wordt meestal gedaan om warmte te winnen en zo een hoger energielabel te krijgen.

Het is erg duurzaam maar er schuilen ook gevolgen in. Bij hogere temperatuur en luchtvochtigheid zal de ontwikkeling van houtaantasters versnellen en er meer schade optreden.

Het komt dan ook regelmatig voor dat enkele jaren na een verbouwing waarbij goede isolatie is gelegd er een grote besmetting is van houtaantastende organismen wordt geconstateerd.

Om deze infestatie te bestrijden dient de afwerking en isolatie te worden verwijderd. Anticimex heeft de oplossing om dit werk intact te laten, namelijk de gassingsbehandeling.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660