Go to main content
ongediertebestrijding serviceverlener

Ongedierte op de werkplek voorkomen

Ongedierte en een werkplek gaan niet samen. Helaas komt het regelmatig voor dat ongedierte zich nestelt op de werkvloer – met alle gevolgen van dien. Overlast op kantoor, aangebroken voedselvoorraden, knaagschade, verspreiding van ziekten en vervuiling door uitwerpselen zijn hiervan het gevolg. Om nog niet te spreken over verhoogde veiligheidsrisico’s zoals imagoschade en brandgevaar.

U wilt er alles aan doen om knaagdieren en insecten zoals wespen, vliegen en mieren buiten de deur te houden. Anticimex helpt bij het bestrijden én voorkomen van ongedierte op de werkplek volgens diverse IPM richtlijnen. Op deze pagina geven we tips waarmee u uzelf, uw medewerkers en organisatie beschermt tegen ongedierte op de werkvloer.

Hoe voorkomt u ongedierte op een werkplek?

U wilt uw organisatie beschermen tegen knaagschade, uitwerpselen, smeersporen en verontreiniging. Zorg daarbij in ieder geval voor het naleven van deze basisregels:

  • Zorg voor een opgeruimde werkplek.
  • Laat geen (open) etenswaren op de werkplek liggen, of in de lades van bureaus. 
  • Bewaar voedsel alleen in een afgesloten container of tupperware-bakje.
  • Bewaar groenten en fruit in de koelkast.
  • Breng stevige borstelstrips aan onder deuren.
  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht.
  • Gebruik horren, lintgordijnen, vliegenramen en –deuren in de zomer.
  • Laat medewerkers geen voedsel nuttigen achter het bureau.
  • Leeg dagelijks afvalbakken. Dat geldt óók voor de papierbak: (papier is ideaal nestmateriaal) en voorzie de bakken van een deksel.
  • Controleer plantenbakken op sporen van ongedierte.
  • Stel een zero-tolerance-beleid op als er tóch voedsel achterblijft.
  • Verhoog het bewustzijn van uw medewerkers met de basistraining plaagdieren & IPM.
  • Detecteer ongedierte direct met Anticimex Smart.

Schade en risico's van verschillende plaagdieren

Verschillende plaagdieren – verschillende risico’s. Onderstaande plaagdieren komen veel voor op de werkplek. We zetten de risico’s per plaagdiersoort op een rij:

Knaagdieren

Knaagdieren (met name ratten en muizen) zijn een nachtmerrie voor iedere pandeigenaar. Ze zorgen niet alleen voor veel schade – ze planten zichzelf ook in rap tempo voort. Zo herkent u (het begin) van een knaagdierenplaag:

  • Knaagschade: doorgeknaagde kabels, opengebeten voorraadzakken, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic. Ze knagen op deze materialen om hun tanden te scherpen.
  • Uitwerpselen: deze zijn donker en staafvormig. De uitwerpselen lijken enigszins op hagelslag.
  • Smeersporen: op plaatsen waar muizen of ratten frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen wanden strijken.
  • Een scherpe, indringende ammoniakgeur: dit is afkomstig van de urine.
  • Geluiden van krabbelende muizen of ratten langs muren en plafonds.
  • Nestmateriaal: gescheurd karton, isolatie en papier kan wijzen op een muizenplaag. Muizen gebruiken dit om hun nest mee te bouwen. Vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (denk aan het plafond, de zolder, onder een vloer of in spouwmuur).
  • Levende muizen of ratten: ziet u één muis of rat lopen, dan kunt u ervan uitgaan dat er méér zitten.

Schade en risico's van knaagdieren in uw gebouw

Knaagdieren kunnen de nodige schade aanrichten. Onbewust voorzien wij hen van een warme nestplaats en voedsel. Voornamelijk in de koude maanden verhuizen muizen en ratten naar binnen. Dit kan heel wat overlast veroorzaken en creëert een onbehaaglijk gevoel.

Schade die ratten & muizen kunnen aanrichten;

  • Knaagschade: doorgeknaagde elektriciteitskabels, aangetaste opgeslagen goederen, opengebeten verpakkingen, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic. Ze knagen op deze materialen om hun tanden te scherpen.  
  • Besmettingsgevaar: knaagdieren zijn dragers van ziekten en bacteriën, deze kunnen ze overdragen op ons voedsel of drinkwater tijdens hun nachtelijke zoektochten. Knaagdieren kunnen op verschillende manieren de ziekten overbrengen:
    • Door te bijten;
    • Ons voedsel bevuilen met uitwerpselen, urine en haren;
    • Indirect via onze hond, kat of bloedzuigende insecten;
    • Indirect door besmetting van ons drinkwater

Hoe kan ik helpen om knaagdieren te voorkomen?

  • Zorg voor een opgeruimde werkplek
  • Zorg dat er geen (open) etenswaren op je werkplek liggen, of in de lades van je bureau
  • Houdt voedsel in een afgesloten container of tupperware bakje
  • Géén voedsel nuttigen bij het bureau
  • Afval bakken regelmatig ledigen; papier is een ideaal nestmateriaal
  • Plantenbakken controleren op sporen
  • De schoonmaak attenderen als er voedsel achterblijft
  • Maak bij overlast een melding

Vliegen

Ook vliegen zorgen voor veel overlast op de werkvloer. Ze komen vooral af op afval, dode en rottende resten van planten en dieren en uitwerpselen.

Fruitvliegen verontreinigen vers fruit en groenten. Ze zorgen voor onhygiënische situaties in (groot)keukens, fabrieken, eetcafé's, kantines en andere plekken waar gegeten wordt. De kamervlieg leeft van afvalresten die mensen weggooien en niet opruimen (‘opruimers’) en kadavers. Kamervliegen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in kantoren. Huisvliegen eten afval en uitwerpselen en leggen er hun eitjes op. Omdat ze onze etenswaren ook eten, kunnen ze bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera. Dat geldt ook voor motmuggen, omdat ze voorkomen in het riool.

Schade en risico's van vliegen in uw gebouw

Ook vliegen in uw bedrijf kunnen erg vervelend zijn. Ze komen vooral af op afval, dode en rottende resten van planten en dieren en uitwerpselen. Er zijn verschillende soorten vliegen waar u last van kan hebben in een kantooromgeving.

Fruitvliegen tasten geen vers, gaaf fruit en groente aan, maar verontreinigen deze producten wel. Ze kunnen erg hinderlijk zijn in o.a. (groot)keukens, fabrieken, eetcafe's, kantines en andere plekken waar gegeten wordt. De kamervlieg leeft van afvalresten die mensen weggooien en niet opruimen (‘opruimers’) en kadavers. Kamervliegen zijn in grote aantallen erg hinderlijk in kantoren. Huisvliegen eten afval en uitwerpselen en leggen er hun eitjes op. Omdat ze onze etenswaren ook eten, kunnen ze bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera. Ook motmuggen zijn in grote aantallen erg hinderlijk. Omdat ze voorkomen in het riool, kunnen ze net als de huisvlieg bacteriële ziekten verspreiden zoals salmonella, tyfus en cholera.

Hoe kan ik helpen om vliegen te voorkomen?

  • Dek uw fruit en groenten af als ze in een voorraadkast of toegankelijke plek bewaard worden. Het beste is om het in de zomer in de koelkast te bewaren
  • Bewaar de groenten of het fruit niet te lang
  • De bron weggehaald en schoongemaakt, maar nog steeds last? Een bakje met citroensap en een beetje afwasmiddel helpt ook erg goed
  • Houd afval afgedekt en probeer het zo snel mogelijk weg te gooien
  • Voorzie afvalbakken van een deksel en leeg deze dagelijks

Mieren

Mieren komen af op de geur van zoetigheden zoals suiker, vruchtensappen en fruit. Wanneer ze voedsel vinden, laten ze een geurspoor na zodat de andere mieren ook hun weg vinden naar de voedselbron. De meeste mieren brengen geen grote gezondheidsproblemen met zich mee, maar kunnen wél ons voedsel besmetten en een onhygiënische situatie creëren. Enkele mierensoorten zijn bijtgraag wanneer we hun nest of voedsel bedreigen.

Ongedierte op de werkplek voorkomen met Anticimex Smart

De werkplek schoonhouden en bewustwording op de werkplek creëren is een must op het gebied van preventieve ongediertebescherming. Daarnaast zorgt het ervoor dat een ongedierteplaag minder kans maakt – en daardoor hoeven insecten of knaagdieren niet (met gif) bestreden te worden.

Een andere manier om ongedierte preventief te voorkomen is Anticimex Smart: een intelligent systeem dat uw werkplek 24/7 monitort en beschermt tegen knaagdieren en insecten. Het systeem is altijd actief, is volledig gifvrij, duurzaam en voorkomt kosten op het gebied van ongediertebestrijding. Benieuwd hoe het werkt?

Lees meer over Anticimex Smart

Ongedierte voorkomen is beter dan bestrijden...

...Maar in sommige gevallen is het al te laat. Ontdekt u één muis in uw bedrijf, dan kunt u ervan uitgaan dat er meer muizen in uw gebouw zitten. De muizen geven een geur af, waardoor andere muizen gemakkelijk hun weg naar binnen vinden.

En eenmaal binnen, is het leed al geschied. Gevaarlijke situaties door knaagschade en de verspreiding van ziekten liggen op de loer. Daarnaast planten muizen zich in rap tempo voort: één muizenkoppel kan samen zorgen voor wel 1.200 nakomelingen per jaar. Bij de eerste tekenen van een muizenplaag is het daarom belangrijk om direct actie te ondernemen om erger te voorkomen.

Plaagdierbestrijding volgens Integrated Pest Management

Wij kunnen samen met u de overlast van plaagdieren bestrijden. Dit doen we door preventie en werken volgens Integrated Pest Management (IPM). We nemen hygiëne- en weringsmaatregelen en bestrijden gifvrij. Met IPM richten wij onze dienstverlening op een optimale plaagdierenbeheersing, hygiëne en voedselveiligheid binnen bedrijven en organisaties.

Een belangrijk onderdeel van werken volgens Integrated Pest Management is habitatmagement. Dit zijn maatregelen die worden ingezet op locaties om de populatie van plaagdieren te verkleinen. We kijken bijvoorbeeld naar de oorzaken van de overlast - zoals de aanwezigheid van voedselbronnen en schuilplaatsen.

Een belangrijk onderdeel van het habitatmanagment is samenwerken met de personen die dagelijks op locatie zijn om zo de werkplek schoon en opgeruimd te houden en de kans op ongedierte zo klein mogelijk te maken. Er kan voorlichting worden gegeven via stickers op ramen en deuren, ludieke bureau-acties, posters op meldingenborden, powerpoints op communicatieschermen, trainingen en IPM basisopleiding.

Integrated Pest Management

Onze werkwijze op het gebied van ongediertebestrijding verloopt als volgt:

1. Inventarisatie en evaluatie

2. Inspectie en advies

3. Behandeling

Vraag een offerte aan bij de eerste tekenen van ongedierte op de werkvloer – of om toekomstige plagen te voorkomen.

Overige services van Anticimex:

Kies land

    Bel nu 088 548 6660