houtworm bestrijden

Gewone Houtwormkever

Waar kan ik houtworm aantreffen?

De gewone houtworm komt in zowel naald- als loofhout voor en tast ook meubels en gereedschap aan. Vaak wordt alleen hout aangetast dat reeds lange tijd in gebruik is. De aantasting begint meestal in spinthout, maar kan zich uitbreiden tot in de kern van het hout. De kevers komen in de maanden mei tot en met augustus uit het hout.

Wij treffen vaak houtworm aan in:

  • woonboerderijen, oude woningen, (woon)molens, kerken, caravans of op boten;
  • (onder)vloeren, kruipruimtes, parket of laminaat, houten plafonds, trappen, sierbalken, kozijnen, op zolder en in dakconstructies;
  • houten tafels of stoelen, antieke kasten, houten kunstobjecten of houten tuinschuttingen.

Is het houtworm of een voorraadkever?

Houtworm wordt vaak verward met de voorraadaantastende broodkever omdat ze erg op elkaar lijken. De plaats waar de beide kevers voorkomen zal echter anders zijn, in de voorraadkast / rond eten en op plaatsen waar hout aanwezig is (dakstructuur, houten balken, enz.).

Ook laat de volwassen houtwormkever uitvlieggaatjes in het hout en zaagsel ernaast na. Terwijl de voorraadkever vooral het product zelf zal aantasten, wat zal beginnen ruiken, verkleuren en vervuiling vertonen.

Als je erin slaagt eentje onder een vergrootglas te houden, zal je ook zien dat het hoofd, de ogen en het halsschild anders zijn. Een broodkever is kleiner en heeft een roodbruine kleur, terwijl de houtwormkever donkerbruin is.

Wat als je houtworm aantreft in een pand dat je wil verbouwen of (ver)kopen?

Je bent aan het klussen of ontdekt dat de woning waarop je graag een bod wil doen, houtwormaantasting heeft. Wat nu?

Dit is een ernstig probleem wat eerst geëvalueerd moet worden om de mate van aantasting en behandelingswijze te bepalen vooraleer er verder gerenoveerd of verkocht kan worden.

Er kan namelijk niet altijd schade verhaald worden op de verzekeraar want hout heeft geen eeuwige levensduur, wat betekent dat de financiële kosten nadien vaak niet vergoed worden.

Daarenboven kennen we in Nederland twee plichten bij de aan- of verkoop van onroerend goed: de meldingsplicht en de onderzoeksplicht. Enerzijds heeft de verkoper de meldingsplicht om alle gebreken te melden, ook die waarvan er een vermoeden is maar die nooit onderzocht werden.

Anderszijds is er bij de koper een onderzoeksplicht, dit wil zeggen dat er een bouwkundige inspectie of keuring best wordt gedaan alvorens de woning aan te kopen. Hierbij komen zaken zoals houtwormaantasting dan boven. Als de verkoper nalaat 'verborgen gebreken' te melden, kan dit juridische gevolgen hebben.

> Meer lezen over houtworm in huis

Houtworm voorkomen, is dat mogelijk?

Vaak is houtworm te voorkomen door een beschermende en kwalitatieve beits- of verflaag aan te brengen op onbewerkt hout. Op deze manier kan de houtworm haar eitjes niet kwijt in de nerven of andere openingen in het hout.

Als de aantasting echter al aanwezig is in het hout, helpt de beits- of verflaag niet meer.

Waarom een professionele houtexpert inroepen om houtworm te bestrijden?

Een houtwormspecialist heeft de nodige kennis van alle mogelijke houtinsecten en het schadebeeld die aangericht wordt. Daarenboven geniet een bestrijder de nodige certificatie of opleiding én ervaring in het bestrijden van houtworm, maar ook beschikt hij/zij over het nodige professionele materiaal en eventuele monitoringtools tijdens een hittebehandeling.

De houtworm met doe-het-zelfmiddeltjes behandelen, kan schijnbaar werken (aan het oppervlak) maar ondertussen knagen de wormen en later uitgekomen eitjes zich ongemerkt een weg doorheen het hout en bestaat er infrastructureel gevaar.

Voor advies & behandeling op maat hebben wij gecertificeerde houtadviseurs, neem contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660