Hoe herken ik een rattenplaag?

Blog artikel

Hoe kan ik zien of er ratten in de buurt zijn?

Het is belangrijk de eerste sporen van aanwezigheid van ratten te herkennen. Ratten planten zich namelijk razendsnel voort, wat binnen de kortste keren een heuse rattenplaag oplevert. Een rattenplaag is in het begin moeilijk op te merken, omdat ratten nachtdieren zijn. Wanneer u overdag een rat ziet, kunt u bijna met zekerheid zeggen dat u meerdere ratten in uw gebouw heeft.

Een rattenplaag herken je aan:

 • Uitwerpselen: deze zijn donkerbruin tot zwart, capsulevormig en tussen 1 en 2 cm lang.
 • Smeersporen: op plaatsen waar ratten frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor. Knaagdieren zien niet zo goed en maken daarom gebruik van hun snorharen als ‘tastorgaan’ om de omgeving te verkennen. In open ruimten kunnen ze weinig tot niks voelen want de snorharen maken geen contact met de omgeving wat hen een onveilig gevoel geeft. Ze lopen daarom steeds dicht tegen de muren aan.
 • Knaagschade: omdat de tanden van ratten steeds blijven groeien, knagen ratten voortdurend aan kabels, hout, kunststof en zelfs beton om ze kort en scherp te houden. U kunt de knaagschade van muizen en ratten onderscheiden aan het feit dat ratten grotere tanden hebben en bij het knagen een zaagvormig patroon nalaten op het object, de muis laat gladdere randen na.
 • Gescheurd materiaal: ratten maken gebruik van stukjes isolatiemateriaal, gescheurd karton en papier, textiel of zachte materialen om een nest te maken. Dit doen ze vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (plafond, zolder, onder een vloer, in spouwmuur).
 • Geuroverlast: in de buurt van nestplaatsen en looppaden ruikt men meestal een indringende geur.
 • Geluidshinder: krabbelende geluiden langs muren en plafonds.

Waar komen ratten naar binnen?

Het is belangrijk te achterhalen waar ratten uw gebouw of huis binnenkomen en waar mogelijk deze kieren of gaten te dichten. Indien dit niet gebeurt, is de kans zeer groot dat de ratten zullen blijven terugkomen. Door hun flexibele skelet passen ratten door gaten en kieren vanaf 20 mm.

De meest gestelde vragen over ratten

Er bestaan veel fabels over ratten en we krijgen er vaak vragen over.

Kunnen ratten ziektes verspreiden?

Ja. De urine en uitwerpselen van ratten kunnen besmetting veroorzaken en kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid van mens en dier.

 • Hanta-virus
 • Salmonella bacterie veroorzaakt voedselvergiftiging
 • E. Coli
 • Leptospirose (ziekte van Weil)

Kunnen ratten brand of kortsluiting veroorzaken?

Ja. Doordat ratten bij het onderzoeken van hun omgeving aan materiaal knagen dat ze tegenkomen, kan de isolatie rond elektriciteitskabels opgegeten worden, met kortsluiting en brand als gevolg.

Hoe planten ratten zich voort?

Een geslachtsrijp vrouwtje is na paring en bevruchting 20-25 dagen drachtig. De jongen zijn circa 2 maanden na de geboorte geslachtsrijp. Een vrouwtje werpt 3-6 maal per jaar. In iedere worp zitten 6-10 jongen. In een jaar kan dit makkelijk tussen de 1000 à 2000 jongen opleveren.

Kunnen ratten resistent worden voor rattengif?

Bij eenzijdig gebruik van rattengif met hetzelfde actieve bestandsdeel kan het gebeuren dat er een jong geboren wordt dat resistent is voor dit actieve bestandsdeel. Dit jong is dan in het voordeel in een omgeving waarin dit actieve bestandsdeel gebruikt wordt.

Kunnen ratten landbouwmachines e.d. vernielen?

Met hun geknaag kunnen ratten bijna alles beschadigen. Als ratten knagen aan belangrijke onderdelen van landbouwmachines kan dit ertoe leiden dat de machines niet meer werken.

Hoeveel voer eet een rat per jaar?

Een rat eet 20-25 g per dag. Dat is in totaal 7,3-9,1 kg per jaar. Maar een rat richt niet alleen schade aan door te eten, maar nog meer door het bevuilen van voedsel met uitwerpselen en urine. Via die uitwerpselen kan de rat besmettingen overbrengen op het voedsel.

Ze knagen ook gaten in verpakkingen, zodat het voedsel eruit loopt of de inhoud bederft.

Wat zijn de grote verschillen tussen de zwarte rat en de bruine rat?

 • De zwarte rat, ook wel huisrat of scheepsrat genoemd, leeft hoog en droog. Dit in tegenstelling tot de bruine rat die vochtige ruimten verkiezen zoals riolen, kelders, afvoerbuizen, etc. Het is dan ook vooral de zwarte rat die binnenshuis terug te vinden is.
 • De bruine rat is zwaarder gebouwd dan de zwarte rat, maar hun oren zijn kleiner en de staart is korter. Ook hun vachtkleur is verschillend.
 • De uitwerpselen van de bruine rat verschillen van die van de zwarte rat doordat ze 'lelijker' zijn, niet mooi afgerond en groter. De uitwerpselen van de zwarte rat zijn mooi afgerond en kleiner.

Kies land

  Bel nu 088 548 6660