verschil rat muis

Verschillen tussen rat en muis

Gedragsverschillen tussen ratten en muizen


Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten knaagdieren is dat huismuizen erg nieuwsgierig zijn en de neiging hebben om meer op onderzoek uit te gaan, zelfs naar muizenvallen. Terwijl ratten wat voorzichtiger zijn en moeilijker te vangen met lokaas of vallen.

  • Avontuurlijke muizen: ze zijn nieuwsgierig en zullen 's nachts hun nieuwe territorium verkennen op zoek naar voedsel, nestmateriaal, plezier en dingen om hun tanden mee te scherpen, hoewel ze niet te ver van het nest zullen gaan (5-10 meter). Langs deze routes ziet u vetsporen of zwarte vegen (buikvet), omdat ze de neiging hebben om dicht tegen muren te kruipen of achter kasten en grote meubels te rennen om open ruimtes te vermijden. Muizen zijn minder sociaal en leven meestal in kleinere groepen of paren.
  • Voorzichtige ratten: ze zijn voorzichtiger als het gaat om het verkennen van hun territorium. Ze hebben de neiging om mensen te vermijden, lopen 's nachts rond en zijn erg op hun hoede voor nieuwe dingen zoals vallen op hun pad. Ratten zijn angstiger, maar opereren in een grotere straal rond hun nest, ongeveer 100 meter. Ratten zijn ook socialer en leven meestal in kolonies, met complex sociaal gedrag.
  • Beide soorten knaagdieren kunnen zwemmen, springen en op ruwe verticale oppervlakken klimmen. Muizen zijn meestal sneller dan ratten.

Hoe weet u of de indringer in uw voorraadkast een muis of rat was?

Kijk uit naar geluiden en beschadigde verpakkingen

Als u knaagsporen ziet op verpakkingen, versnipperd papier of als u 's nachts knaag- of krabgeluiden hoort, dan weet u dat u een groot probleem hebt.

Omdat ratten aanzienlijk groter zijn dan muizen vallen de geluiden en schade die ze maken meestal ook meer op.

Ratten verplaatsen voedsel

Een manier om deze knaagdieren uit elkaar te houden zijn de sporen die ze achterlaten op de plaats delict, bijvoorbeeld: heeft u uitwerpselen gevonden op weg naar een voedselbron of ernaast?

Omdat ratten groter en sterker zijn of misschien banger om gepakt te worden, hebben ze de neiging om hun voedsel te verplaatsen naar een rustigere, privéplek om het op te eten. Muizen eten hun voedsel op dezelfde plek waar ze het gevonden hebben.

Grootte en vorm van uitwerpselen

Als u muizen of ratten in huis hebt, vindt u uitwerpselen. Muizenuitwerpselen zijn net rijstkorrels, maar dan zwart. Uitwerpselen van ratten zijn groter. U vindt ze langs hun paden, zoals langs muren, achter kasten, fornuizen, opslagrekken, in voorraadkasten, onder kasten of pallets met voedselvoorraden.

Muizen gebruiken hun aparte urinegeur ook om te communiceren met andere muizen, om vrouwtjes aan te trekken, de weg naar voedsel aan te geven, en andere mannetjes te waarschuwen.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660