rat in een hoekje

Zelf ratten bestrijden

Huismiddeltjes tegen ratten die niet werken

Ratten hebben een gevoelig reukvermogen en sommigen denken dat ze zich door bepaalde geuren, zoals:

  • Pepermuntolie: Wattenbolletjes in pepermuntolie weken en deze op plekken leggen waar ratten actief zijn, kan ze tijdelijk afschrikken. Deze methode is echter meestal niet voldoende om een hele plaag te elimineren.
  • Mottenballen: Mottenballen bevatten naftaleen, dat bekend staat om zijn sterke geur. Sommige mensen geloven dat het plaatsen van mottenballen in de buurt van door ratten aangetaste gebieden ze kan verjagen. Mottenballen zijn echter niet specifiek ontworpen om ratten te bestrijden en de effectiviteit van deze methode is twijfelachtig.
  • Ammoniak: Het mengen van een oplossing van ammoniak en water en dit sproeien in door ratten aangetaste ruimtes kan ze tijdelijk afschrikken. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze methode een oplossing op lange termijn biedt.

Rattengif

Als u besluit om vergif te gebruiken om van ratten af te komen, moet u prioriteit geven aan veiligheid, de instructies nauwgezet opvolgen en maatregelen nemen om mogelijke schade aan niet-doeldieren te minimaliseren.

Rattengif moet in veilige lokaasstations worden geplaatst waar kinderen, huisdieren en niet-doeldieren niet bij kunnen. Bij het gebruik van rattengif bestaat het risico op secundaire vergiftiging. Als een vergiftigde rat wordt opgegeten door een roofdier of aaseter, zoals een huisdier of wilde dieren, kan het dier gedood worden.

Als iets niet zeker is of als u te maken hebt met een ernstige plaag, kunt u het beste een professionele ongediertebestrijder raadplegen voor begeleiding en hulp.

Wanneer moet u een ongediertebestrijdingsbedrijf bellen?

Als u een aantal van deze huismiddeltjes heeft geprobeerd, maar nog steeds vermoedt dat er ratten in uw huis of tuin zitten, moet u een ongediertebestrijdingsbedrijf bellen.

Er zijn te veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden om van een rattenplaag af te komen, die alleen professionals goed kunnen beheersen. Het is belangrijk om te weten welke rattensoorten er zijn en wat hun gedrag is, zodat de gekozen bestrijdingsmethoden werken.

Bovendien is het gebruik van veel huismiddeltjes zoals lijm, zuiveringszout of glassplinters erg onvriendelijk voor de dieren en zelfs gevaarlijk voor huisdieren, kinderen en andere wilde dieren. Daarom raden wij het gebruik ervan sterk af.

Risico's van ratten

Ratten vormen een bedreiging voor de gezondheid. Ze kunnen ernstige ziekten overbrengen, zoals salmonella, tyfus of hondsdolheid. Sommige van deze ziekten zijn erg gevaarlijk omdat de bacterie die ze veroorzaakt resistent is tegen antibiotica, zoals E.Coli.
Deze ziekten worden overgedragen via direct contact met ratten of met hun uitwerpselen en urine, of door beten.

Ratten kunnen ook enorme imago- en financiële schade veroorzaken, maar ook ernstige veiligheidsrisico's veroorzaken door schade aan te richten aan voedselvoorraden, meubilair, infrastructuur, elektrische bedrading, voertuigen of isolatiemateriaal.

Wettelijke verplichtingen voor bedrijven

De meeste bedrijven zijn wettelijk verplicht om een ongediertepreventieprogramma te hebben in samenwerking met een ongediertebestrijdingsbedrijf. Bij dit ongediertepreventieprogramma gaat het niet alleen om het bestrijden van ratten, maar ook om het proactief voorkomen van alle soorten ongedierte met een efficiënt monitoringsysteem.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660