Wat zijn meelmotten?
Meelmotten zijn kleine, voorraadaantastende insecten. Ze zijn nachtvlinders, waardoor ze vaak pas gezien worden als het te laat is. Een volwassen meelmot is ongeveer 15 millimeter lang en heeft een spanwijdte van ongeveer 25 millimeter. De voorvleugels zijn grijs met een vlekkenpatroon. De achtervleugels zijn wit. De larven van een meelmot zijn 10 tot 15 millimeter lang met een donkere kop en een wit lichaam met zwarte stippen.
Er zijn verschillende manieren waarop je meelmotten in je mand kunt krijgen:
- De ingekochte voedselvoorraad is besmet met meelmotten of eitjes ervan. Vanuit hier verspreiden ze zich verder door je pand en je voorraad.
- Meelmotten kunnen via deuren, ramen of andere openingen je pand binnendringen.
- Onhygiënische omstandigheden zoals voedselresten of kruimels kunnen meelmotten aantrekken. Met deze tips voorkom je ongedierte op de werkvloer.
Risico's en schade van meelmotten
Meelmotten zien er klein en onschuldig uit, maar ze kunnen grote schade aanrichten binnen een bedrijf. Als de meelmotten zich eenmaal nesteren in je voorraad, planten ze zich snel voort. Volwassen meelmotten eten zelf geen voedsel op, het zijn de larven die de grootste schade aanrichten.
De volwassen motten leggen eitjes in je voorraad, de larven vreten aan je voorraad en laten spinseldraden en vervellingshuiden achter. Hierdoor wordt je voedselvoorraad onbruikbaar. Het gevolg? De voorraad wordt vernietigd en je organisatie loopt hierdoor financiële schade op. Daarnaast kan het gebeuren dat je zelf de mottenplaag niet herkent en dat de besmette voorraad bij een klant terechtkomt. Dat kan leiden tot onherstelbare reputatieschade. Voorkom risico's en schade en ga aan de slag met professioneel meelmotten bestrijden bij de eerste tekenen.
Meelmotten effectief bestrijden met Anticimex
Als de meelmotten zich eenmaal in je pand bevinden is het te laat voor preventieve maatregelen. Dan is meelmotten bestrijden de enige optie. Anticimex heeft diverse effectieve methodes voor het bestrijden van meelmotten. We stellen voor iedere klant een op maat gemaakt plan van aanpak op afhankelijk van wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Op het gebied van ongediertebestrijding werken we volgens de IPM-methode. Hieronder een greep uit de verschillende methoden om meelmotten te bestrijden:
Hittebehandeling
Een hittebehandeling is een effectieve methode om meelmotten te bestrijden. We verhogen de temperatuur in de besmette ruimte zodat alle stadia van de meelmot worden bestreden.
Begassing
Meelmotten begassen is effectief: hierbij worden alle stadia van de meelmotten bestreden. Hierbij houden we altijd rekening met de veiligheid en de wet- en regelgeving.
Naden- en kierenbehandeling
Bij het bestrijden van meelmotten mag geen enkele oppervlakte overgeslagen worden. Bij Anticimex gebruiken we daarom de naden- en kierenbehandeling waarin we in alle naden, kieren en hoeken een speciaal bestrijdingsmiddel aanbrengen.
De ULV-methode
Bij de ULV-methode vernevelen we de besmette ruimtes met een speciaal bestrijdingsmiddel, zo doorbreken we de levenscyclus van de meelmot. We combineren dit met een naden- en kierenbehandeling voor optimale effectiviteit.
Dismate verwarringstechniek
Een andere manier om meelmotten te bestrijden is de dismate verwarringstechniek: hierbij maken we gebruik van feromonen die de voortplantingscyclus van de meelmotten tegengaan. Zo kunnen de motten zich niet voortplanten, deze methode is zeer effectief bij een grote plaag.