rat voorkomen in tuin

Ratten voorkomen

Structurele preventieve maatregelen tegen ratten

  • Inspecteer uw huis of gebouw op kieren, barsten of gaten in muren, vloeren en funderingen. Dicht deze ingangen af met kit, staalwol of ijzerdoek om te voorkomen dat ratten binnenkomen.
  • Zorg ervoor dat alle deuren en ramen goed zijn afgedicht en voorzien van weerbestendige strips, zodat er geen kieren zijn die ratten kunnen gebruiken om binnen te komen.
  • Installeer deurvegers aan de onderkant van buitendeuren om potentiële toegangspunten te blokkeren.
  • Ruim schuurtjes, schuren, kelders, zolders en andere zelden gebruikte ruimtes op die ratten als schuilplaats kunnen gebruiken.
  • Ratten zoeken waterbronnen, dus repareer eventuele lekken in loodgieterswerk onmiddellijk om de toegang tot water te elimineren en het aantrekken van ratten te voorkomen.
  • Beveilig goten met terugslagkleppen tegen binnendringende ratten.

Andere tips om de aanwezigheid van ratten te voorkomen

NATUURLIJKE VIJANDEN

De aanwezigheid van huisdieren zoals honden of katten maakt het moeilijk voor ratten om in uw huis of tuin te verblijven. Natuurlijke vijanden zijn ook steenmarters, vossen, uilen en andere grote vogels.

BUREN EN GEMEENTEN

Het hebben van ratten in uw gebouw of tuin kan te maken hebben met de aanwezigheid van veehouderijen, een recyclingpark of waterwegen in de buurt. Ook het afvalbeleid van de gemeente kan een rol spelen. Als huishoudelijk afval rond uw huis verkeerd wordt opgeslagen in bijvoorbeeld slecht beveiligde vuilnisbakken of in losse zakken, neemt de kans op aanwezigheid van ratten toe. In deze gevallen moet u contact opnemen met de gemeente en/of een ongediertebestrijdingsbedrijf.

Het is ook mogelijk dat uw tuin niet het doelwit is, maar die van buren die kippen of vogels houden en niet voldoende preventieve maatregelen nemen om ratten weg te jagen.

Als de rattenplaag escaleert en er geen actie wordt ondernomen, dient u met de buren praten of de gemeente in te lichten. Zij kunnen het gesprek voor u of samen met u voeren en de nodige stappen ondernemen.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660