rattenplaag herkennen

Hoe herken ik een rattenplaag?

Blogartikel

Een rattenplaag herken je aan:

  • Uitwerpselen: deze zijn bruingrijs van kleur, recht van vorm met een stomp uiteinde en een puntig uiteinde. De keutels zijn 2 cm lang en ongeveer een halve centimeter dik.
  • Smeersporen: op plaatsen waar ratten frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor. Knaagdieren zien niet zo goed en maken daarom gebruik van hun snorharen als ‘tastorgaan’ om de omgeving te verkennen. In open ruimtes kunnen ze weinig tot niets voelen, omdat de snorharen geen contact maken met de omgeving wat hen een onveilig gevoel geeft. Ze lopen daarom steeds dicht tegen de muren aan.
  • Knaagschade: omdat de tanden van ratten steeds blijven groeien, knagen ratten voortdurend aan kabels, hout, kunststof en zelfs beton om ze kort en scherp te houden. U kunt de knaagschade van muizen en ratten onderscheiden aan het feit dat ratten grotere tanden hebben en bij het knagen een zaagvormig patroon nalaten op het object, de muis laat gladdere randen na.
  • Gescheurd materiaal: ratten maken gebruik van stukjes isolatiemateriaal, gescheurd karton en papier, textiel of zachte materialen om een nest te maken. Dit doen ze vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (in het plafond, op de zolder, onder een vloer of in een spouwmuur).
  • Geuroverlast: in de buurt van nestplaatsen en looppaden ruikt men meestal een indringende geur.
  • Geluidshinder: krabbelende geluiden langs muren en plafonds.

Waar komen ratten naar binnen?

Het is van essentieel belang om te ontdekken waar ratten uw huis of bedrijfspand binnendringen, zodat u deze openingen kunt afdichten waar mogelijk. Als u dit nalaat, is de kans groot dat de ratten zullen terugkeren. Dankzij hun flexibele skelet kunnen ratten zich door gaten en kieren wringen die al vanaf 20 millimeter breed zijn. Het dichten van deze openingen is een effectieve stap in het voorkomen van een rattenplaag.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660