Detectie van ongedierte in uw voedselverwerkingsbedrijf
Het ervaren van ongedierteactiviteit in de voedselverwerkingsindustrie is bijna onvermijdelijk door de hoeveelheid beschikbare voedselbronnen en potentiële schuilplaatsen. Als gevolg hiervan zijn voedselproductie- en verwerkingsbedrijven uiterst kwetsbaar.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen ook nieuwe gebouwen vatbaar zijn voor besmetting. Nieuwere gebouwen met afgesloten ruimtes zoals dakruimtes, verlaagde plafonds, muurholtes en leidingschachten bieden tal van schuilplaatsen voor ongedierte en en zorgen ervoor dat plaagdieren makkelijk door uw gehele pand kunnen bewegen.
Hoe kunt u sporen van ongedierte in uw bedrijf detecteren?
Betrouwbare monitoring- en inspectiemethoden moeten aanwezig zijn om sporen van ongedierte te detecteren voordat een klein probleem uitgroeit tot een grote plaag.
Er zijn verschillende tekenen, waaraan u kunt zien of er ongedierte aanwezig is in een voedselverwerkingsbedrijf.
Knaagsporen of aangevreten verpakkingen
Knaagdieren knagen aan verschillende materialen, waaronder karton, plastic en zelfs metaal. Zoek naar knaagsporen op voedselverpakkingen, opslagcontainers en structurele elementen van het bedrijf, zoals muren, plafonds, vloeren, deuren, ramen, ventilatieopeningen, leidingen en funderingen. Let ook op tekenen van aangevreten bedrading, wat een brandgevaar kan zijn.
Uitwerpselen of feces
Knaagdierenuitwerpselen zijn een duidelijk teken van een ongedierteprobleem. Deze uitwerpselen kunnen lijken op kleine pellets, keutels met een compacte, cilindrische vorm en kunnen langs muren, nabij voedselopslagruimtes en onder apparatuur worden gevonden. Insectenuitwerpselen, zoals die van kakkerlakken, kunnen verschijnen als kleine donkere vlekken of vlekken op oppervlakken.
Sporen of vetvlekken
Knaagdieren laten vaak vettige vlekken of sporen achter terwijl ze langs muren en oppervlakken bewegen. Deze sporen worden meestal gevonden langs plinten, nabij toegangspunten en rond voedselbronnen. Gebruik een zaklamp en vergrootglas om deze gebieden nauwkeurig te inspecteren.
Vieze geuren
Ongedierte kan vieze geuren produceren, vooral wanneer de plaagdieren in grote aantallen aanwezig zijn of wanneer er een ophoping van urine en uitwerpselen is. Wees alert op ongebruikelijke geuren in uw bedrijf, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor vocht of voedselresten.
Levende of dode plaagdieren
De aanwezigheid van levende of dode plaagdieren is een duidelijk teken van een besmetting. Veelvoorkomend ongedierte in voedselverwerkingsfaciliteiten zijn knaagdieren (muizen, ratten), insecten (kakkerlakken, mieren, vliegen, motten en andere voorraadaantasters) en vogels. Voorraadaantasters zijn insecten die zich voeden met opgeslagen voedselproducten zoals granen, noten, gedroogd fruit en andere voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn meelmotten, graanklanders en rijstkevers. Controleer regelmatig op ongedierte in gebieden waar ze zich waarschijnlijk verbergen, zoals hoeken, scheuren en kieren.