bedwantsen bultjes

Bedwantsen bultjes

foto van bedwants bultjes

Hoe weet u zeker of het bedwantsen zijn?

Zelfs voor bedwantsenbestrijders is het moeilijk om aan de hand van het uiterlijk van een beet te bepalen of deze veroorzaakt wordt door bedwantsen. Om zeker te weten of het bedwantsen zijn is een grondige inspectie nodig.

Steken of bijten bedwantsen?

Bedwantsen zijn bloedzuigende insecten die zich voeden met bloed. Op hun kop zit een gevouwen 'slurf', bestaande uit 4 zeer fijne borstelharen, die twee buizen vormen wanneer ze de huid van de gastheer doorboren: bloed wordt door de ene buis gezogen en een antistollingsmiddel en verdovende speekselafscheiding wordt door de tweede buis geïnjecteerd.

Omdat bedwantsen de huid doorboren, steken ze ons eigenlijk, beide termen worden vaak gebruikt.

Waar worden bedwantsen door aangetrokken?

Bedwantsen worden aangetrokken door lichaamswarmte en de kooldioxide die mensen afgeven als ze ademen.

  • Voeden kan op elk moment, maar bij voorkeur als het donker is.
  • Bedwantsen eten ongeveer elke vijf tot tien dagen.
  • Bloedmaaltijden duren ongeveer 3 minuten voor nimfen en ongeveer 5-10 minuten voor volwassen dieren.

Bedwantsen kunnen lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Ze hebben een voorkeur voor mensen, maar bij afwezigheid zullen ze zich ook voeden met het bloed van andere warmbloedige dieren (honden, katten, enz.). Na het voeden verlaten ze de gastheer en keren terug naar hun schuilplaatsen in spleten en kieren om de maaltijd te verteren.

65% van de mensen reageert niet op bedwantsenbeten

De huid rond de beten kan gezwollen of ontstoken raken. Deze allergische reactie komt door het antistollingsmiddel dat in het speeksel van het insect zit. Maar slechts 35% van de mensen die gebeten worden door bedwantsen vertonen deze reactie.

Bedwantsenbeten behandelen

Maak de beten schoon met water en zeep.

Leg een koud kompres of een ijspack gewikkeld in een dunne doek op de beten voor ongeveer 10-15 minuten. Dit kan helpen bij het verlichten van jeuk, zwelling en ongemak.

Breng een anti-jeukcrème of calaminelotion aan op de beten. Deze producten kunnen de jeuk verlichten en ontstekingen verminderen.

Als de jeuk hevig is of uw nachtrust beïnvloedt, kunt u overwegen om een orale antihistamine zoals diphenhydramine in te nemen. Raadpleeg een arts of apotheker.

Een bedwantsenplaag herkennen

Bedwantsen kunnen zich heel goed verstoppen. Ze voeden zich alleen 's nachts als iedereen slaapt.

Toch laten bedwantsen een aantal tekenen achter waaraan u een mogelijke plaag kunt herkennen.

Meer weten over bedwantsen herkennen?

Bedwantsen brengen geen ziekten over, maar hun beten kunnen infecties veroorzaken

Hoewel bedwantsen vooral bekend staan om het veroorzaken van ongemak en ergernis, is het niet bekend dat ze ziekten rechtstreeks overbrengen op mensen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat bedwantsen geen ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën overbrengen.

Bedwantsbeten kunnen echter wel leiden tot secundaire infecties of een allergische reactie. Als de beten overmatig gekrabd worden, kan dat leiden tot huidbreuken. Door het krabben kunnen bacteriën van het huidoppervlak in de bijtwonden terechtkomen, wat kan leiden tot infecties.

Kies land

    Bel nu 088 548 6660